fredag 1 februari 2008

Margaretha-kaka


Jag har en härlig kollega. Egentligen var det så där en åtta år sedan hon gick i pension men "she is still going strong". Jag snackar om Margaretha, mer känd som Kak-Maggan. Varje gång Margaretha hoppar in och jobbar har hon nämligen något hembakt med sig till allas vår glädje. Senast var det ljuvliga Vaniljhjärtan som smälte i munnen.

Men min absoluta favorit genom åren har varit hennes fantastiska Helenabakelser. För en tid sedan kom jag mig för att be om receptet. Men nu är det ju så att jag är lat..Inte orkar jag göra 25 små mästerverk i krusformar. Jag gjorde en kaka i stället, i pajform, och den blev precis lika god. Nästan i alla fall. Maggans kakor smakar fortfarande bäst. Här kommer receptet i alla fall:

Deg
213 g smör
213 g mjöl
3,5 msk grädde

Blanda samman alla ingredienserna och låt vila svalt, gärna över natten.

Fyllning
3 äggvitor
108 g sötmandel (skållad och mald)
213 g socker

Vispas samman. Jag vispade först socker och ägg en stund och sen ner med den malda mandeln och jag menar mald, körd i matberedare kanske inte ger samma goda resultat.

Därefter kavlade jag ut degen tunnt och klädde en pajform. Jag sporrade dessutom ut remsor och gjorde ett rutmönster på kakan.
Det blev en del deg över i det här fallet men gör du bakelser är det säkert lagom mycket. Slå i alla fall ner smeten i pajformen utan förbakning och grädda i 200 grader ca 30 min eller tills den fått fin färg. Om du väljer att göra Helenabakelser klär du formarna med degen och fyller sedan i smeten till ca 3/4. Även där ska kakorna kryssas med degremsor och baktiden är ca 20 min. Lycka till önskar jag och Margaretha!

3 kommentarer:

Stumpan sa...

Hejsan! Jag hittade just din blogg och det här bådar inte gott för midjemåttet:)
Kolla gärna in min receptblogg också:
www.kaffekanel.blogspot.com

Stumpan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna-Eva sa...

Hej och välkommen hit Stumpan! Det är alltid kul med nya besökare :)