fredag 28 november 2008

Stort tack


Nu har jag slutat på min avdelning och ska börja på nytt jobb. Jag tackar alla för den här tiden och för den fina presenten. Nu har jag en ny inspirerande kokbok att mysläsa på lediga stunder.

söndag 23 november 2008

Påminnelse


Om ni inte provat min pizza ännu. Gör det, den är verkligen god alltså! :)

Martinas mormors nötkaka


Kanske var det på Martinas femårsdag jag blev bjuden på den här kakan. Det var länge sedan i alla fall för på torsdag fyller Martina 22 år. Och lika lite som jag glömde Martina när hennes pappa och jag separerade, lika lite glömde jag den här kakan. Jag drömde om den i alla dessa år. Nu har jag fått receptet och nu har jag bakat kakan. Och mitt minne svek mig aldrig. Den är verkligen förtrollande god.

2 ägg
3 dl socker
100 g hasselnötskärnor
100 g smör eller margarin
1,5 dl kaffegrädde
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk hett vatten

(100 g blockchoklad)

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en kransform (1,5 l). Mal nötterna och blanda alla de torra ingredienserna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och grädden. Tillsätt detta till äggsmeten samt de torra ingredienserna. Avsluta med det heta vattnet. Häll smeten i formen och baka ca 60 min tills kakan fått fin färg och känns torr när man provar med sticka. Vänta någon minut innan du stjälper upp kakan. När den är sval, smält blockchokladen och glacera kakan.

När jag smakade kakan var den glacerad med ljus blockchoklad och därför gjorde jag det nu med men jag tror det skulle bli godare med hälften mörk hälften ljus som jag känner det idag.

Martinas mormor förklarade att ugnsvärmen kunde variera från 150-175 grader. Jag provade med 150 men då jäste bara kakan över kanten och blev inte färdig. Därför föreslår jag 175.

Simplicitet


En helt vanlig onsdag. Haft en lång arbetsdag. Rusar in i affären och plockar ner några saker på måfå. Äta bör man. En grillad kyckling, en baguette, en ost, ett fat med grönsaker och en hastigt hopmixad hummus och maten är klar.

måndag 17 november 2008

God Morgon Nypressad

Nu har jag druckit upp all juicen och så här tyckte jag och familjen om den. Just nu får du 5 kronors prova på rabatt. Gå in på Arlas hemsida och skriv ut din kupong samt läs mer om denna goda juice.

Äpple
Juicen ser lite grumlig ut, inte klar som vanlig.Den doftar riktigt höstäpple.Mums.Smaken är söt men ändå med lite kärvhet. Väldigt frisk.Den smakar som när mamma körde äpplen i råsaftscentrifugen!Riktigt gott och läskande. Mer som must än juice.En bra törstsläckare.Jag tycker inte om vanlig äppeljuice, den är för söt för min smak men den här gillade jag.
Betyg: Den får en 4..mest för att jag inte är någon riktig äpplejuicefantast.

Apelsin
Vacker färg. Den ser lite tjock ut, mycket fruktkött.Den doftar underbart, som solsken och sommar, semester.Smaken är nypressad. Nästan godare än hempressade apelsiner.Varför ska jag krångla och kladda med sånt när den här juicen finns?Jag känner mig oerhört lyckligt lottad och njuter lika mycket av varje klunk.Problemet är att resten av familjen njuter lika mycket och juicen tar slut i ett nafs.
Betyg:En solklar 5. Egentligen en femma plus!

Apelsin med hallon
Efter de två lyckokasten ovan var förväntningarna stora inför denna juice.Färgen var inte så fin.Det skär sig lite med apelsinfärg och hallon men det ser äkta ut.Det doftade..surt.Smaken var hu så syrlig. Det fanns en tydlig hallonsmak som framträdde bra ihop med apelsin men påtok för syrligt för mig och familjen.Den var helt enkelt inte god att dricka som den var tyckte vi.Men..dagen efter mixade jag juicen med banan och isbitar till en smoothie och gud så gott det var!En perfekt smoothiebas alltså. Jag tänker prova att mixa med mango och ananas nästa gång.
Betyg:2 eller 3..fast som smoothie en 4!

torsdag 13 november 2008

Småkakor

Jag har ledig dag idag och har roat mig. Visserligen ska jag inte äta kakor men jag var så baksugen och när man bakat måste man ju smaka!!!! Sen kom Togge hem med migrän också och när han piggnar till blir han glad över att få kakor, det vet jag.

Nio olika smaker blev det, helt utan besvär, det var bara, bara kul. Från vänster: Karamellströssel, blått vallmofrö, råsocker, pinjenöt, grönt te med citrus, sockerpärlor, kardemumma, kokos, flingsalt.

Mina favoriter blev grönt te, kardemumma och karamellströssel. Vilka blir dina? Fantasin har inga gränser, tänk på det..

100 g smör (gärna, gärna Gourmet smör)
0,75 dl socker
0,5 msk vanillinsocker el dyl
2,5 dl vetemjöl
1 äggula
(1 äggvita till pensling)

Mät upp de torra ingredienserna. Finfördela smöret i detta. Tillsätt äggulan och arbeta till en smidig deg. Rulla ut en rulle av degen, ca 3 dm lång. Rulla in i bakplåtspapper och lägg i frysen 10 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i ca 0,75 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggvita och garnera efter smak och fantasi. Baka i ca 10 minuter. Låt svalna på plåt. Efter en andra smakning blev även pinjenöt och flingsalt en favorit. Ta inte för mycket salt bara!

tisdag 11 november 2008

Barnslig förjusning


Åh, jag blev som ett barn på julafton när den här leverensen kom. En tung kylväska i min favvofärg, orange. Inuti fanns tre liter färskpressad God Morgon juice, en efterlängtad produkt för mig. I morgon ska den testas noggrannt av mig och min juicetokiga son och lagom juicetokiga man.

Saffranspannkaka med keso


En saffranspannkaka som kan varieras och göras magrare genom att använda mjölk istället för grädde och ännu nyttigare med sötningsmedel eller honung i stället för socker. God är den i alla fall. Så här i efterhand tycker jag faktiskt att den är godare än den gjord på risgröt/A-E 090806

Saffranspannkaka

1 dl sötmandel
3 ägg
1 dl socker
0,5 dl vetemjöl
3 dl vispgrädde
500 g keso
1 g saffran (2 påsar à 0,5 g)

Skålla, skala och hacka mandeln grovt. Blanda alla ingredienser noga. Smöra en stor ugnsform. Slå i smeten och baka 1 timme i 175 graders ugnsvärme. Servera med bär och grädde eller sylt och grädde.

Ankbröst med äppelcidersmörsås och mandelpotatisrösti


En liten anka istället för gås fast jag stekte den i franskt gåsaflott. Två ankbröst räckte och blev över till 4 pers.

Ankbröstet

Skär skåror i fettsvålen så att det bildas ett rutmönster. Salta med flingsalt och vitpeppar från kvarn. Stek brösten med svålen nedåt i smör eller fågelfett. Stek ca 10 minuter och vänd. Stek 3 minuter och lägg sedan brösten i en ugnssäker form med svålen uppåt. Stek i 225 grader 10 minuter. Låt köttet vila på skärbarädan medan du frasvärmer röstin. Skär i tunna skivor på snedden. Lägg upp på varma tallrikar. Servera med den nygjorda såsen och rösti. Valfri grönsak till. Jag serverade smörstekta morotsstrimlor med lite flingsalt, aningens citron och rostade svarta sesamfrön.

Mandelpotatisrösti

Egentligen ingen riktig rösti. Bara grovriv mandelpotatis, tre styck per man. Men gör det efter hand annars mörknar den. Låt skalet vara på.

Alltså, låt en stor stekpanna bli varm och slå i rejält med olja. Riv fyra potatisar. Krama ur och fördela i fyra högar i pannan. Platta till. Stek tills de är riktigt gyllene, annars är de omöjliga att vända. Lägg sedan upp röstin en och en på en plåt med bakplåtspapper.

Gör likadant med alla potatisarna. Vid serveringen, värm dem knapriga i ugn. Salta först när de ligger på tallriken, annars förlorar de sin krispighet.

Äppelcidersmörsås

1 stor schalottenlök
25 g smör
4 dl halvtorr äppelcider, gärna svensk
2 dl vispgrädde
100 g smör, gärna gourmetsmör

Hacka löken fint och låt den smälta sakta i smöret. Vrid upp värmen på högsta, slå på cidern och koka ihop tills ca hälften återstår. Slå på grädden och koka ihop tills den är liten aning tunnare än såskonstistens. Ni fattar va? Hit kan såsen förberedas. Efter sista momentet får såsen absolut inte koka mer!! När såsen ska serveras, koka upp den och tag sedan av från värmen. Vispa i rumsvarmt smör. Servera. Om du tycker att såsen skulle behöva lite mer sötma, det beror ju på vilken cider man använder, söta med aningens honung.

Kräftskagen


Det här är väl en rätt som inte behöver någon vidare presentation och jag har inte precis något exakt recept. Så här gjorde jag i alla fall:

Skagenröran

1 burk kräftstjärtar i lake
Hellmans majo(annars vanlig)
dill
1 tsk finhackad rödlök

Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt. Hacka dem grovt och krama ur dem innan du lägger dem i en skål. Tillsätt lite majonnäs i taget tills du känner dig nöjd. Ta i ett par matskedar hackad dill och löken. Låt stå i kyl.

Vid serveringen smörsteker du fyra kantskurna skivor formfranska, lägger på sallad, salladsmix från påse är både gott och dekorativt. Fördela skagenröran ovanpå. Lägg på en sked röd stenbitsrom eller löjrom. Garnera. Och du som vill göra räkskagen..gör likadant fast med räkor :)

En liten läcker fransos


I går när jag var i dyra butiken och handlade fick jag syn på de här söta små kakpaketen. Tre smaker fanns det, vanilj och vallmofrö, saltat smör och en med små chokladpärlor. Svårt val. Jag valde vanilj och vallmo.

Det var sex små kakor i paketet som kostade ca 16 kr. Och de var riktigt goda faktiskt, riktigt genuina smaker och det märktes att de inte innehöll några tillsatser.

Petits sablés heter kakorna som bakas av Michel och Augustin. De marknadsförs i Sverige av Scand Choco, kika in och läs mer på deras hemsida.

måndag 10 november 2008

Mera svenskt smör


Nu har jag ätit smör igen. Jag hittade ännu ett roligt litet paket smör i affären, den här gången från Lindahls som kanske är mer kända som mejeriet som gör den goda turkiska och grekiska yoghurten som säljs i en liten hink..

Jag måste säga att Skånemejeriers Gourmetsmör vinner stort! Tyvärr. Men prova ändå, det är godare än det vanliga svenska.

Mårtensafton 2008

Klicka på länkarna för recept..


Pannacotta med höstsmak


Nej, jag har inte riktigt tröttnat på pannacotta ännu, den går ju att variera så mycket. Idag gjord på farinsocker istället för vitt socker. I övrigt som tidigare recept. Till detta serverade jag en liten härlig päronkompott:

Kompott

2 stora päron (ca 250 g)
1 tsk finhackad färsk ingefära
1 kanelstång
citronskal och saft från en liten citron (gärna snygga strimlor skal)
1 dl ljust muscovadosocker
en skvätt vatten


Skala och skär päronen i små bitar. Blanda allt i en kastrull. Koka sakta tills päronen är riktigt mjuka. Ev vrid upp värmen på slutet och koka ihop om kompotten är för lös. Servera riktigt kall till pannacottan. Garnera med hackade färska pistagemandlar.

Svensk rotfruktssoppa med smörstekt blandsvamp

Det här var förätten till min höstmeny som bestod av fläsket nedan och förrätten ovan. Håll till godo.

100 g rotselleri
100 g kålrot
100 g jordärtskocka
100 g palsternacka
100 g morot
1 schalottenlök
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
vispgrädde
salt, peppar

(blandsvamp)

Skala och skär rotsakerna i mindre bitar. Koka dem i vattnet och buljongtärningen tills allt är ordentligt mjukt. Mixa. Smaka av med valfri mängd grädde, salt och peppar. Stek svampen( ca 2 hg) i smör och servera en sked i varje tallrik.

Nu är det stekta fläsket verkligen välstekt..


Hej folket och sorry för att jag försvann. Jag vet inte riktigt vad som hände faktiskt. Plötsligt drabbades jag av stor trötthet bara och ledig tid fick ägnas åt att återhämta mig för jag har jobbat lite mer än vanligt. Men nu är jag tillbaks!!

För att återkomma där jag var när jag slutade..fläsket stod i ugnen och doftade gott av äpple och rosmarin men sen..

..blev det inte lika gott som jag hade tänkt mig. Tanken var god, att tillaga rimmat sidfläsk på en bädd av äpplen, lök och färsk rosmarin och servera med rödbetsråraka och äppleyoghurt. Fläsket skulle tillagas länge och svålen skulle bli härligt spröd och knaprig men tyvärr. Fläsket blev mest segt och salt och svålen fick tillagas extra för att nå fram till sprödhet.

Så jag stekte fläsket en gång till istället så det blev knaprigt och därefter smakade det bra med tillbehören som bestod i rödbetsråraka; riv ett par rödbetor och blanda med en decimeter purjo och ett ägg. Stek knapriga i smör och olja. Salta och peppra på tallriken. Äppleyoghurt; 1,5 dl turkisk yoghurt blandades med ett rivet svenskt aromaäpple. Det hela bev en härlig mix av sött, salt och syrligt fruktigt. Riktigt gott faktiskt, tillsist.