lördag 29 augusti 2009

Dagens middag


16-åringen hade cravings på hemmagjord burgare idag. Det var så illa att han till och med själv stack iväg och handlade allt som behövdes. Jag och Togge bottnade våra med ett tunt lager sambal, mayo, sallad, egenodlade tomater och lök. Burgare av blandfärs, ost, ketchup, bacon och hemgjord saltgurka. Goooott!!

Varma churros med socker och kanel


Kan det bli godare? Bakken stänger för säsongen 31/8 men vi passade på och hann med ett besök i torsdags. En härlig dag blev det.

torsdag 27 augusti 2009

onsdag 26 augusti 2009

Choklad- och hjortrongrottor


En spröd chokladsmakande historia. Den smälter i munnen och gör ingen ledsen.

ca 20 st

150 g smör
0,75 dl strösocker
2 tsk marsánpulver
1,5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
hjortronsylt

Blanda de torra ingredienserna och fördela sedan smöret i detta till en smidig deg. Rulla ca köttbullestora bollar och lägg i bullform. Tryck en fördjupning mitt i bollen med tummen och fyll fördjupningen med hjortronsylt. Baka av i 175 grades ugn ca 15 minuter. Låt kallna på plåten.

Tonårsfrukost


Det här åt min son till frukost klockan halv sju i morse. Själv undrade jag vad som slamrade och smög upp för att kolla. Ursäkta bildkvalitén.

tisdag 25 augusti 2009

Frukost på lokal


Jag gillar konceptet att äta lördags- eller söndagsfrukost på lokal. Att slippa köpa hem pålägg, juice, yoghurt, baka gott bröd(!), pressa juice, diska..

När vi var i Stockholm blev det söndagsfrukost på Café Frankfurt. Egentligen är det i dyraste laget, men så skönt. Bara beställa stor eller liten frukost och sätta sig ner. De flesta tog god tid på sig, läste dagens tidning medan de åt.

Visserligen tyckte jag mycket bättre om frukosten på Petite France men det här var också gott. Pålägget var genomtänkt, gott, fräscht. En skål med yoghurt med färsk frukt är aldrig fel. Ej heller en kopp italienskt kaffe. Mer av sådana här caféer hemmavid tack!

Skördeglädje är den enda sanna glädjen




måndag 24 augusti 2009

Smaklust



Det regnade så glatt hela förmiddagen i lördags. Till lunch hade jag en dejt men sen var det dags för Smaklust. Tyvärr verkade halva Stockholm tycka samma sak för det var otroligt mycket folk.

Jag försökte hålla mig framme och sticka in en hand i mängden för att provsmaka och titta på det jag ville, men det blev tyvärr mest bara jobbigt. Så det blev lite udda saker jag testade, på de ställen där trycket inte var så hårt.

Bland annat sköljde jag ner barkbröd med björksavdricka, smakade Gruvost, hälsingeostkaka och en hel radda ostar. Godast var Boels blå och den fick även följa med hem. Sedan köpte jag kalvdans för det är ju min adopterade livrätt.

Men bäst av allt, för mig, var kolbullarna. Det var extremt gott. Fast jag tappade balansen och höll på att tappa både mig och kolbullen och för att rädda oss tryckte jag upp oss mot Togge som glatt fick gå runt med lingonsylt på tröjan tills vi kom "hem" igen. Men det var det värt!

Idag är jag med i City


Idag är jag med i gratistidningen City. För det är jag även om jag får heta både Andersson och Eva-Anna i texten. Varför jag ser så misstänksam ut på bilden vet jag inte heller.

lördag 22 augusti 2009

Brödlycka

Äntligen, äntligen, äntligen är jag tillbaka i Hufvudstaden och äntligen(!) var det dags att prova på lite goda saker som jag gått och suktat efter.

Hemma i Helsingborg finns helt enkelt inget gott bröd. Det godaste är importerat från Olof Victors och det räknas inte. Annars stavas allt bröd,
b-a-k-e o-f-f. Eller vanligt svenskt dussinbageri.

Nu finns det säkert de som inte håller med mig. Låt mig då förklara. Jag vill ha ett bröd som smakar utomlands. Det ska inte bli torrt innan kvällen är kommen, ej innehålla socker eller sirap så det smakas, inte vara rullat i en massa fåniga frön.

Ett svenskt bröd från bageri blir en seg oaptitlig klump när det läggs i en plastpåse över natten. Om det istället läggs i en papperspåse är det en stor skorpa när nästa dag ljusnar. Ett bröd från ett franskt bageri är nästan lika gott dagen efter. Ibland till och med godare. Det är i alla fall min åsikt. Nu har jag fått mitt lystmäte. Min hunger är inte helt stillad men jag klarar mig ett tag i alla fall.


Frulle på Petite France. Vilken yoghurt, vilket bröd..



Levain från Petite France

Smörgåsar av Levain med rucola, pastrami, brie, harissa och soltorkad tomat, blev god lunch "hemma". Prinsesstårta från Xoco till dessert. Brödet räckte även till kvällsmacka och frukost dagen efter. Så smaskigt. Tack Pia för tipsen!

onsdag 19 augusti 2009

Byblos

När Togge jobbade i stan och jag hade oregelbundna arbetstider åt vi ofta lunch ihop på stan. Nu får vi passa på när vi har semester. Det är synd, för jag saknar våra luncher. Däremot saknar jag inte precis maten, för en vanlig Dagens gör mig sällan speciellt lycklig.

Tills nu. Vi kom oss äntligen för att gå på Byblos. Dagens lunch, vegetarisk buffé kostar 69 kronor. Vill du ha både buffén och en dagens rätt kostar det 79 kr. Jag älskar libanesisk mat men jag blir ofta besviken på det som serveras på enklare ställen. Jag lagar maten bättre själv i de flesta fall.

Tills jag nu smakade Byblos buffé. Där ligger jag i lä. Det var så vällagat, så gott, så mycket att välja på, så billigt. Nu är det jag som ska släpa ut maken på ett kvällsbesök på Byblos snarast. För om Dagens smakade så bra, hur smakar då inte deras kvällsmeza?

Servicen var utmärkt också. Ett minus bara för att det kom så mycket folk på en gång att det var nästan omöjligt för mig som bara åt buffé att komma till igen och fylla på. För fylla på vill man!

En buffé där man kunde ta för sig från två sidor hade varit kanon. Men som sagt, annars har jag inget att klaga på. Jag var så lycklig när jag gick därifrån att jag till och med glömde min kavaj.

måndag 17 augusti 2009



I helgen är det dags för Smaklust i Tantolunden i Stockholm. Vilken tur att jag råkar besöka huvudstaden just då. Det låter rikigt spännade tycker jag.

lördag 15 augusti 2009

Bakad torsk med dillkronor, fänkål och kallrökt fläsk

Den här torsken uppfann jag i mitt huvud, en sömnlös natt på Gotland. Jag skrev ner receptet ganska omgående. När det sedan blev dags att bjuda svärmor och hennes man på middag passade det bra att använda dem till försökskaniner. Nå!!!! Hur var den???
Sidfläsket i receptet kom från Holms Kött & Chark i Landskrona och var riktigt fint!

Sås:

5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
rejält med dillkronor(ca 60-70 g)
fänkålsrens (se nedan)
2, 5 dl vispgrädde

smör, mjöl, salt, peppar, några droppar citron

Koka upp buljong och dillkronor och det som blir över när du ansat ett fänkålshuvud. Låt koka kraftigt under lock ca 10 minuter. Tillsätt grädden och låt småputtra 10 minuter till. Ta upp dillkronorna och mixa sedan såsen. Tillsätt hälften av dillkronorna och mixa vidare. Sila/passera ner såsen i en ren kastrull. Om det behövs, red av den med lite mjöl blandat med smält smör. Koka upp. Smaka av med salt, vitpeppar och en aning citronsaft. Ställ åt sidan.

Torsken:
4 portionsbitar torsk
smör
schalottenlök
salt, peppar

Smöra en ugnsform rejält. Salta och peppra torsken. Strö över lite finhackad lök på varje torskbit och toppa med en smörklick. Baka i ugn 225 grader ca 10-15 minuter. Den ska precis ha gått från rå till tillagad. Kolla några gånger med en trästicka och ditt rena finger.

Fänkålsbädd:

1 fänkålshuvud ca 300-400 g
smör

Rensa fänkålshuvudet. Skär bort stocken och de små kvistarna så att du får två vackra halvor. Använd renset till såsen, obs! Strimla fänkålen och låt den sedan sakta, sakta steka mjuk i smör på svag värme.

Till torsken serverade jag såsen och ca 100 g tärnat kallrökt sidfläsk som jag stekte knaprigt. Lägg en hög med smörstekt fänkål i mitten på tallriken. Lägg torsken ovanpå. Slå sås runt om. Jag garnerade dessutom med några smörstekta kantareller och ångade morötter. Som tillbehör serverades sparrispotatis kokt i vatten, smör och salt.

Grön ärtsoppa


Krångla inte till det, är ett av mina favorituttryck. Det är dessutom ett passande uttryck för den här soppan. Grunden är löjligt enkel men tillbehören; syrlig, fluffig crème fraiche, ettrig pepparrot och krispiga ärtskott, gör soppan till en kunglig anrättning.

Grön ärtsoppa (4 port till förrätt)


6 dl frysta gröna ärter
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
herbamare, vitpeppar

Tillbehör: 1 dl crème fraiche som vispas riktigt fluffig med elvisp, raspad pepparrot, ärtskott.

Så här gör du: Koka upp vatten ärter och buljongtärning. Koka ca 5 minuter. Mixa med mixerstav. Smaka av. Servera, gärna med ett gott bröd.

Chokladmousse


Det fanns en tid då chokladmousse var ett stående inslag på restaurangernas menyer. Sedan blev det ute.

Men jag tycker att det är dags att återupptäcka den här enkla och goda desserten. I synnerhet nu när vi kan laga gott kaffe även hemma.

Moussen kan smaksättas lite som man vill. Jag använde Frangelico, hasselnötslikör men det går lika bra med exempelvis Kaluha, Cointreau, Crème de menthe, Xanté, Konjak.. Ta vad du har hemma eller det du gillar mest. Eller inget alls.

Mousse de chocolate 4-5 portioner

150 g mörk blockchoklad(eller ljus eller 50/50)
2-4 msk likör
2 äggulor
2,5 dl vispgrädde

Smält chokladen. Tillsätt likör efter smak. Rör noga. Tillsätt äggulorna och tillsist den lättvispade grädden. Slå upp i portionsglas och ställ i kylen några timmar.

Gotlandsbröllop

Min bror har gift sig. Bröllopslunchen intog vi i vackra Herrvik, på Hamnkrogen.


Vy från Herrvik

Skål för brudparet!


Underbar Carpaccio



Torsk med senap, pepparrot och löskokt ägg, gott!




Café Gula huset

Megamys på Tranhusgatan 2 i Visby

Den dignande kakbuffén. Det är inte lätt att välja..




Det blev Fransk chokladkaka och Hallonpaj




lördag 8 augusti 2009

Västerbottencrème med ansjovis

Till midsommar gjorde jag den här crèmen och lovade att blogga receptet. Tyvärr föll det i glömska. Nu har jag bättrat mig. Här kommer receptet:

1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 dl grovriven Västerbottenost
2-3 ansjovisfiléer

Koka upp grädde och crème fraiche. Mixa i osten och ansjovisen. Smaka av med lite peppar. Låt stå kallt ett dygn för bästa smak. Servera crèmen till exempelvis lax eller röding, gärna rökt. Eller på smörgås med rökt älg eller ren. Tillsammans med stekt svamp till en köttbit. Använd din fantasi.

torsdag 6 augusti 2009

Bakad rödbetssoppa


Jag önskar jag hade en bättre bild på den här soppan men det har jag inte just nu. Jag lagade den till Togges och min matlåda för några veckor sedan. Då glömde jag helt bort att fotografera och därför är fotot taget med mobilkamera i mitt lunchrum. I vilket fall som helst är det världens enklaste soppa. Och godaste. Så här gör du den:

Ta 1 kg färska rödbetor och skala dem. Skär betorna i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form. Ringla över en god olivolja och släng in rasket i ugnen, 225 grader.

När rödbetorna är mjuka tar du ut dem. Koka upp ca en halv liter hönsbuljong. Mixa rödbetorna med het buljong till önskvärd konsistens. Smaka av med Herbamaresalt och lite vitpeppar.

Servera gärna soppan med en syrlig yoghurtklick smaksatt med antingen:lite vitlök, hackad mynta, salt. Pepparrot. Grovsenap. Blandade örter.

Rostade pumpafrön är gott och ger lite tuggmotstånd. Knaperstekt rökt sidfläsk är också gott till.

Smaklig spis!

Firefly tonics


Firefly betyder eldfluga, tonic något stärkande. Det är ett smart namn på den här hälsodrycken. Ni har säkert redan testat. Det är lite svårt att motstå de färglada flaskorna med sina spännande budskap. Recharge, Sharpen up, De-tox..

För en tid sedan fick jag testa två av dem; Recharge som smakar granatäpple med echinacea, nypon och ginseng. Samt Wake up med grönt te, persika, ginseng och damiana(!)

Jag tycker sånt här är trevligt. Hellre en sådan här dryck när jag känner mig hängig än kaffe eller Red-Bull. Om det funkar eller ej är av underordnad betydelse så länge tron är stark.

Mina grabbar sågar däremot produkten direkt. Smakar saft, blask, trams!

onsdag 5 augusti 2009

Wallåkra stenkärlsfabrik




Både jag och Togge har starka band till lilla Vallåkra ca 1,5 mil från Helsingborg. Idag åkte vi dit med tåg för att promenera i Borgen. Fukten från de gångna veckornas regn tillsammans med dagens plötsliga värme gav en nästan tropisk känsla till promenaden.

Vi har besökt fabriken så många gånger att den inte längre känns sensationell men det är den. Ett besök är ett måste om du befinner dig i trakten. Glöm Höganäs keramik! Wallåkra stenkärlsfabrik finns på riktigt och är fullständigt genuin. Dessutom är deras produkter mycket vackrare.

Och så finns det en trevlig restaurang också. Belägen i ett gammalt magasin och precis vid den lilla bäcken som rinner förbi. Där åt vi en lättare lunch medan vi väntade på tåget. Togge åt en röd linssoppa som han blev alldeles tagen av. Togge är ingen linsmänniska! Själv åt jag en härlig smörgås med oxbringa och senapsdressing. Brödet var kanongott, oxbringan var mjäll.

Mätta och nöjda lämnade vi Vallåkra för denna gång.

Hallonmoussepaj med mascarpone


Den här typen av paj finns det många recept på. Jag är däremot så trött på vanlig digestivebotten, som blir blöt och kletig, och gör på det här viset i stället. Lite mer jobb men mycket godare.

Deg:

6 digestivekex
1,5 dl vetemjöl
100 g smör

Kör kexen i matberedare. Blanda ner smör och mjöl. Kör till en deg. Tryck ut degen i en pajform eller form med löstagbar kant. Baka ca 10 minuter i 225 graders ugn. Låt kallna helt.

Fyllning:

250 g hallon
1 dl florsocker
250 g mascarpone
2 dl grädde
0,5 vaniljstång
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädde och urskrapad vaniljstång. Tillsätt gelatinet till den vama grädden. Ställ åt sidan och ta upp vaniljstången. Mixa hallon och socker. Blanda i mascarponen och tillsist den avsvalnade grädden. När allt är ordentligt blandat är det dags att hälla hela rasket i pajformen. Plasta in och låt stå i kylen, helst tills nästa dag. Eller åtminstone 8 timmar. Garnera med färska bär vid serveringen.

Syltad gurka med stjärnanis och chili


Gurkan frodas i landet och jag får panik! Vad ska jag göra med alla gurka?? Det är bara till att hitta på något det. Och så hittade jag på en kryddig inläggning som kommer att smaka ännu bättre när den stått och gottat sig några veckor. Prova att göra inläggningen med squash också, om du hör till dem som har denna grönsak på längden och tvären där hemma.

Kryddig syltad gurka

1-1,5 kg västeråsgurka, eller vanlig gurka, eller squash
1-2 röd chilifrukt
3 dl ättikssprit (12%)
3 dl vatten
1 msk salt
6 dl socker
2 kanelstänger
6 stjärnanis
1/4 vaniljstång
½ tsk nigellafrön

Koka upp allt utom gurka och chili och låt småkoka en liten stund. Skölj gurkorna och dela dem på längden. Ta ur kärnorna med en sked. Skär sedan gurkan i stavar på längden. Lägg i gurkan i lagen och låt koka 5-10 minuter tills den känns mjuk. Ta upp den och lägg i en burk. Koka upp lagen ordentligt.

Dela chilin och ta bort lite av kärnorna, annars blir det för starkt. Peta ner chilifrukten och slå sedan den heta lagen över alltihop. Låt svalna och förvara sedan i kyl. Smakar bäst efter några veckors lagring. Håller minst ett år. Lagen räcker säkert till 2 kg gurka.