Sidfläsket i receptet kom från Holms Kött & Chark i Landskrona och var riktigt fint!
Sås:
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
rejält med dillkronor(ca 60-70 g)
fänkålsrens (se nedan)
2, 5 dl vispgrädde
smör, mjöl, salt, peppar, några droppar citron
Koka upp buljong och dillkronor och det som blir över när du ansat ett fänkålshuvud. Låt koka kraftigt under lock ca 10 minuter. Tillsätt grädden och låt småputtra 10 minuter till. Ta upp dillkronorna och mixa sedan såsen. Tillsätt hälften av dillkronorna och mixa vidare. Sila/passera ner såsen i en ren kastrull. Om det behövs, red av den med lite mjöl blandat med smält smör. Koka upp. Smaka av med salt, vitpeppar och en aning citronsaft. Ställ åt sidan.
Torsken:
4 portionsbitar torsk
smör
schalottenlök
salt, peppar
Smöra en ugnsform rejält. Salta och peppra torsken. Strö över lite finhackad lök på varje torskbit och toppa med en smörklick. Baka i ugn 225 grader ca 10-15 minuter. Den ska precis ha gått från rå till tillagad. Kolla några gånger med en trästicka och ditt rena finger.
Fänkålsbädd:
1 fänkålshuvud ca 300-400 g
smör
Rensa fänkålshuvudet. Skär bort stocken och de små kvistarna så att du får två vackra halvor. Använd renset till såsen, obs! Strimla fänkålen och låt den sedan sakta, sakta steka mjuk i smör på svag värme.
Till torsken serverade jag såsen och ca 100 g tärnat kallrökt sidfläsk som jag stekte knaprigt. Lägg en hög med smörstekt fänkål i mitten på tallriken. Lägg torsken ovanpå. Slå sås runt om. Jag garnerade dessutom med några smörstekta kantareller och ångade morötter. Som tillbehör serverades sparrispotatis kokt i vatten, smör och salt.
2 kommentarer:
Den var underbart muuuuumsig!
Y och M
Tack! Er vågar jag bjuda igen :)
Skicka en kommentar