tisdag 15 maj 2007

Bolo do Caco


Om du har varit på Madeira har du säkert stött på det här brödet. Runda platta bröd av sötpotatis bakade i en speciell stenugn(caco). Oftast serveras de varma och drypande av vitlökssmör. Jag har inget recept och heller ingen stenugn men mina hemgjorda sötpotatisbullar är goda de också! Servera dem varma med vitlökssmör eller gör en Prego.
Bolo do Caco ( 20 st)

500 g sötpotatis
5 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
Ca 14 dl vetemjöl special

Skär potatisen i bitar och koka den mjuk i vatten. Pressa med purépress eller mixa den sedan. Tillsätt 2 dl av vattnet, kallt så potatisen svalnar. Tillsätt sedan resten av vattnet(ljummet) samt jäst och salt. Rör därefter i mjölet lite i taget tills degen blir fast. Låt den jäsa på varm plats 1 timme.

Arbeta degen smidig, den är rätt klibbig så ta rejält med mjöl. Dela den i två bitar och forma varje bit till en rulle som skärs i 10 bitar. Rulla bullar och kavla därefter ut varje bulle till ca 2 cm tjocklek. Lägg på plåt och låt jäsa 1 timme till. Grädda dem sedan i 225 grader ca 15 min.

Inga kommentarer: