Rabiat enligt SAOL; ursinnig, ettrig, inbiten.
Jag utmanade mig själv och skapade denna maträtt som levde ganska bra upp till sitt rykte:
1 vitkålshuvud preparerat enligt nedan
2 skivor kantskuret vitt bröd uppblötta i 1 dl mjölk
500 g nötfärs
2 tsk salt
2 tsk sambal oelek
1 krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyfta
1 ägg
1 paket grekisk feta
Blanda färsen och lägg en klick på ett kålblad och tryck i en bit feta. I min värld ska en rabiat kåldolma vara ganska stor och rejäl! Vik ihop dolmen. Gör likadant tills färsen är slut. Stek dolmarna i olivolja. Börja med att steka dem med skarven nedåt. Avsluta sedan med att lägga dolmarna i en rejäl stekgryta, återigen med skarven nedåt, och slå på såsen.
Sås:
1 burk körsbärstomater
1 dl vatten
1 tsk rostad och stött spiskummin
1 msk soya
½ tsk salt
1 krm kanel
1 nypa socker
Lite hackad salvia
Mojsa ihop allt och slå över de stekta dolmarna. Tillaga dem ca 30 min på spisen. Servera bulgur eller couscous till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar