tisdag 22 maj 2007

Churros
Mitt första möte med churros var i San Sebastian på 70-talet. Jag och syrran trodde det var pommes frites och spottade och fräste åt de söta friterade bakverken. I Portugal kunde man köpa churros på järnvägsstaionen i Cascais. Då hade vi börjat uppskatta dem. I Portugal åts annars en annan variant, Farturas. De var större och tjockare, mjuksega i konstistensen, och ruskigt goda nyfriterade, doppade i socker och kanel. Fartura-tanten, som vi barn kallade henne, stod i ett träskjul vid järnvägen i Carcavelos och friterade sina bakverk som man sedan fick direkt i handen med ett flottigt papper om. Churros brukar jag annars passa på att avnjuta på Bakken i Danmark där man får slåss om de söta spritsarna tillsammans med ett gäng getingar om man har otur. Nu stundar en resa till Mallorca för oss men varför inte passa på att tjuvstarta lite och göra egna?


Du behöver:

3 dl vatten
2 msk smör
1 tsk socker
1 tsk salt
2,5 dl mjöl
2 ägg

Koka upp vatten, salt, socker och smör. Rör sedan i mjölet. Rör och rör tills degen släpper från kanterna. Ta då hjälp av en elvisp och vispa i äggen ett i taget. Nu ska degen gå att spritsa med kaksprits eller med spritspåse. Är den allför tjock kan du ta i lite vatten till.


Fritering
Värm olja i en kastrull eller fritös. Spritsa i churrosen direkt i den varma oljan. Några stycken i taget. När de fått gyllenbrun färg tas dem upp och rullas i socker blandat med kanel. Bör ätas nyfriterade.

11 kommentarer:

Anonym sa...

tack så mycket för receptet!!! Underbart gott!!

Anonym sa...

hur ,många churros räcker det till? vad ska man använda för olja att fritera med?

Anna-Eva sa...

Roligt att det blev gott!
Jag använder vanlig rapsolja när jag friterar, i vanlig kastrull. Men har man fritös så använd den och den olja du brukar fritera i.Blir ingen jättesats men vad jag tycker är lagom..man orkar inte fritera för mycket.

rebecka sa...

Hej, jag undrar om oljan ska bubbla (koka) innan man spritsar ner degen och om man ska röra på dom när dom ligger i kastrullen.

A sa...

Oljan ska alltid ligga kring 180 grader när man friterar. Prova gärna med en brödbit som snabbt ska bli gyllene.Churrosen kan behöva vändas men det märker du själv.
/Anna-Eva

Emmy sa...

Det här var det bästa receptet på Churros jag testat! Tack! :D

Alida sa...

Tack så mycket för receptet! lagade nyss dem och de blev jättegoda! :D

Anonym sa...

Hur många churros blir det om man använder detta recept?

Anonym sa...

Hej!

Nu har jag precis gjort en sats. Tyckte det lät så lite så jag gjorde dubbel. Nu har jag ju hur mycket smet som helst över, så därför undrar jag om det går att spara smeten? I så fall hur länge?

Vänliga hälsningar :)

Just det, nu höll jag ju på att glömma: De blev verkligen jättegoda!

Anonym sa...

Hej
Kul att du gillade dem. Smeten innehåller ju ägg och har därför inte så lång hållbarhet. Två tre dagar kanske. Vet inte om den går att frysa..

Anna-Eva

Kicki Bro sa...

Kom hem från semester på Gran Canaria igår och nu saknar jag hotellfrukost med churros. Måste prova detta recept. :-)