lördag 30 juni 2007

Kryddkaffe med Cointreau


Eftersom det ännu inte är några varma sommarkvällar, här nere i Skåne i alla fall, så smakar det fortfarande gott med en kaffedrink. Helst på balkongen.


Till 2 pers


4 dl vatten
0,75 dl kaffe (här i skåneland är det zoegas gröna som gäller)
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk krossad kryddnejlika

6-8 cl cointreau
vispad grädde

Mät upp kaffet och kryddorna i kaffefiltret och brygg sen som vanligt. 3-4 cl likör per man i glasen, kaffe och valfri mängd grädde. Kanel på toppen. Klart.

fredag 29 juni 2007

Sorry folks..


Ibland blir jag faktiskt bortbjuden och får njuta av andra människors kokkonst. Här ser ni svärmors man Micke som grillmästare hemma i Billeberga. Gott blev det! Grillat och rödvin en ledig fredag kväll med folk man tycker om är inte fy skam. Och Micke gav mig faktiskt en utmaning, han hade fått 750 g kalventrecote i present och den ska jag få laga till något gott av när de kommer hem från semestern. Det tål att tänkas på det...

onsdag 27 juni 2007

Lite skryt bara


Jag kan inte låta bli att visa upp våra fina lunchlådor till morgondagen. Ser det inte gott ut?

Pa amb oli


Ordagrant, bröd med olja, serveras överallt på barerna på Mallorca. Det är rostat lantbröd som gnidits in med olivolja och vitlök och på de flesta ställen kunde man välja pålägg därefter. Exempelvis jamon serrano y queso som jag har gjort här. Under skinkan och osten fanns även lite finhackad tomat. Men skinkan, jag gråter när jag tänker på hur god serranoskinka är på plats, nyskivad eller karvad skulle man kanske säga, för hand direkt. Det är så goooooott!


Pa amb oli

1 brödskiva rejält lantbröd eller surdegsbröd
en kvarts tomat ca (urkärnad, finhackad och lätt saltad och pepprad)
vitlök
olivolja
serranoskinka
ost

Rosta brödet och gnid in det med vitlök och droppa olivolja över hela smörgåsen, hur mycket bestämmer du själv men ganska generös får man vara. Lägg på tomathacket och generöst med skinka riven i små bitar och så ost. Klart.

tisdag 26 juni 2007

Systerträff

Syrran har varit nere över midsommar men vi har knappt haft tid att träffas. Men nu fann vi tid. Först hjälpte hon mig att rensa ogräs i kolonin. Vi frilade ärter, bönor, svartrot och kålrabbi , men än är det mycket kvar. Sen bjöd jag på mat. Vi började med friterade vaktelägg med ansjovismousse. Det var gott men inte kul nog att blogga om. Sen gjorde jag en fantastisk smörgås på ljust surdegsbröd med rucola, oxfilé, sparrisknoppar och ett sparrissmör med vit tryffelolja och västerbottenost samt bakade körsbärstomater på kvist. Den blev kanongod. Till detta delade vi en flaska vin och drack alltför många drinkar av vodka, lime och russian.




Recept på smörgåsen 4 port
2 rejäla skivor oxfilé ( 150 g styck)
4 skivor surdegsbröd
Rucola
4 kvistar körsbärstomater
1 knippe grön sparris av god kvalitet
75 gram smör
Vit tryffelolja
Lime
Västerbottenost
Börja med tomaterna. Dem lade jag på ett ugnsfast fat, stänkte på lite olivolja och bakade i ugnen ca 1 timme i 175 graders värme.
Därefter sparrissmöret. Skär först bort knopparna ca 1 cm under knoppen och lägg dessa åt sidan. Skär bort nedersta delen på stjälkarna och släng bort. Resten skar jag i mindre bitar och kokade i lättsaltat vatten. Sen lät jag dem kallna och hackade dem fint och blandade med smöret och en aning pressad lime. Sen smakade jag av med tryffelolja. Det är lite svårt att skriva någon mängd eftersom olika oljor skiljer sig i smak och kvalitet. Smöret fick vila i kylen en stund.
Jag kokte sparrisknopparna lätt så att de behöll sin krispighet och lade dem sedan i isvatten så kokprocesssen avstannade. Vid serveringen värmde jag dem en kort stund i micron utan vatten.
Oxfilén pepprade jag rejält runt om, saltade med flingsalt och stekte i en blandning av smör och rapsolja ca 3 min på varje sida.
Sedan rostade jag brödskivorna och gned in dessa med en vitlöksklyfta. Jag blandade rucolan med en aning olivolja samt saltade och pepprade lätt.
Vid servering toppade jag brödskivan med rucola, och skivor av oxfilén. Jag lade på en klick smör samt sparrisknoppar. En kvist tomater på varje tallrik och så smulade jag ost över hela rasket. Tomaterna saltade och pepprades även en aning på tallriken.

Tortillas


I helgen stekte jag egna tortillas för första gången. De blev inte precis lika bröden man köper i affären men de var mycket lättgjorda och smakade mums fyllda med en köttfärsröra, ostgratinerade och sedan serverade med sallad, salsa och gräddfil.


Tortillas
2, 5 dl vetemjöl
1, 75 dl majsmjöl (obs ej majsstärkelse, majsmjöl är gult och finns oftast på hälsokosthyllan)
½ tsk salt
4,5 dl vatten
2 msk olivolja

Blanda smeten och låt den svälla 15-30 min. Stek sedan pannkakor 1 dl åt gången i teflonpanna. Vänd dem några gånger under stekningen. De är färdiga när de börjar bubbla upp sig lite.

Fyll dem med något gott och glöm inte spiskummin i kryddningen.

måndag 25 juni 2007

Jag vill bara berätta

Det är så kul att så många läser min blogg just nu och därför känner jag att jag vill berätta om något som gör så ont, så ont i mig just nu. Kanske tycker ni att jag är tokig som bloggar så glatt ändå men det är just det som gör mig glad just nu. Jag planerar att blogga om massor av god mat i sommar men idag.. Idag är jag ledsen. Läs gärna mer här om ni har lust.

Chokladmousse kaka


Vad gör lata mamman mitt i natten när hon inte kan sova? Tjaa, uppfinner en kaka kanske. Det var i alla fall vad jag gjorde i natt.
Det blev ingen bra bild tyvärr men ni får hålla tillgodo med den.


Chokladmousse kaka

1 dl vispgrädde
½ dl råsocker
50 gram mörk choklad (70%)
1 msk vetemjöl
1 äggula
1 äggvita

Koka upp grädde och råsocker. Ta kastrullen från plattan och låt chokladen smälta i den varma vätskan. Vispa äggvitan hårt. Smörj 4 portionsformar väl. Rör ner mjölet och äggulan i chokladkrämen. Vänd försiktigt ner äggviteskummet. Fördela smeten i formarna och baka i 200 graders ugn 10 min. Servera kakorna ljumma med en kula god vaniljglass.

lördag 23 juni 2007

Helt utanför ämnesområdet..


Men är det någon som kan gissa vad denna vackra blomma heter och hur den växer?

Glasstävling!


Jesper Värn på bloggen Krubb utlyser en glasstävling i sommar. Var med och tävla eller heja på mig! Jag tävlar med det här receptet.

Marängfluff till jordgubbar


Godare än grädde tyckte familjen.


Marängfluff

2 äggvitor
1 dl socker

Vispa kraftigt över vattenbad på spisen tills marängmassan blir tjock och seg och inte smakar rått ägg längre. Det tar ca 15 min för hand. Slå genast upp den i en kall skål och låt den stå framme till servering. I kyla blir den lite seg. Vi serverade både vispgrädde och fluff till jordgubbarna först men upptäckte att grädden var onödig.

Ugnsbakad lax med dill, chili och pinjenötter


Ugnsbakad fisk är praktisk bjudmat. Servera med färskpotatis och någon grönsak.


4 port

Ca 500 gram lax
3 dl grädde
2 tsk olivolja
1 tsk torkad chili
1 dl finskuren dill
½ dl pinjenötter

Salta fisken och lägg i en ugnsform. Hacka över nötterna och blanda övriga ingredienser. Slå detta över fisken och baka i 200 graders ugn ca en kvart.

Rommousse med citrongelé


Det blir 4 stora portioner av den här satsen eller 6-8 mindre beroende på hur kraftig varmrätt du har eller hur hungriga ni är. Den är ganska mäktig.


2 dl creme fraiche
1,5 dl mjölk
2 msk finskuren rödlök
1 msk finskuren gräslök
1 liten burk rom (jag tycker bäst om löjrom men fick hålla till godo med färgad stenbits)
3 gelatinblad

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Rör ihop resten av ingredienserna. Smält gelatinet och tillsätt det under omrörning. Slå upp i portionsglas. Ställ kallt att stelna.

Gelé
0,5 dl pressad citron
0,5 dl vatten
1 gelatinblad (blötlagt)
strimlat citronskal

Värm citron och vatten i en skål i micron, tillsätt gelatinbladet.

När moussen har stelnat något i kylen tar du fram den och garnerar med citronstrimlorna. Gör gelén och skeda den över moussen. All gelé kanske inte går åt. Ställ kallt igen tills geléet stelnat.

Servera moussen med miniknäcke.

Vår midsommar meny

På grund av familjära skäl blev det inget riktigt midsommarfirande för oss i år men jag slängde ihop en liten meny av det som fanns hemma. Det blev en rommousse med citrongelé, ugnsbakad lax med dill, chili och pinjenötter samt jordgubbar med marängfluff.

fredag 22 juni 2007

Malmö är fullt av mat

Visst är det så men jag har inte lust att äta den. Det är andra vändan i år som jag tillbringar tid i Malmö. Min son ligger inlagd på sjukhus här. Nu har det ju ändå blivit en del utemat och då har jag fastnat på Gyros. I Malmö kan de göra Gyros! Med gott pitabröd och tjock krämig tsatsiki och mört välkryddat griskött. Tack Mamö för era Gyros, det är nog på grund av dem som jag fortfarande lever :)

onsdag 20 juni 2007

Gratinerad feta


Se så gott vi åt idag. Det smakade extra bra i våra nya keramikformar som vi köpte på Mallorca.

Receptet var ungefär som det här, fast vi åt en hel ost per man istället och hade gott bröd till att suga upp den goda såsen med.

lördag 16 juni 2007

Risbollar


Baka utan ugn kan vara praktisk i sommarstugan eller husvagnen. Här är ett recept på risbollar.

Enkla och snabba att fixa.

100 g SMÖR (eller mjölkfritt margarin)
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn
2 dl puffat ris ( Vårgårda ris)

Vispa helst med elvisp smör och socker riktigt luftigt. Rör ner havregrynen och riset. Forma bollar och rulla sedan dessa i mer puffat ris. Förvara helst i kylskåp.

torsdag 14 juni 2007

Kolesterol


Spanjorerna har tagit det här med kolesterolfaran på allvar. Allting som är lågt i kolesterol är ordentligt märkt. Som på bilden, kex med lågt kolesterol som dessutom innehåller fibrer. Men deras smörgåsmargarin av samma märke, som min man råkade köpa, fick vara för min del. Alldeles vitt, som ister, blä.

onsdag 13 juni 2007

Värdigt avslut


Ost, frukt eller bär och melon-lime marmelad.
Marmelad
1 honungsmelon
½ dl socker
1 lime
Skär melonköttet i små bitar och lägg det i en kastrull tillsammans med sockret. Koka kraftigt tills vätskan kokat bort och marmeladen tjocknat. Tillsätt limezest och saften från halva limefrukten. Koka ihop till marmeladkonsistens. Och låt mig tillägga, marmeladen är till för att konsumeras omgående. Den har ingen längre hållbarhetstid.

Soppa på en spik


Det är synd att avfärda soppa som vintermat. Det är ju faktiskt nu som vi har fantastiskt goda primörer. Jag är lite lustig men jag tycker att en riktigt hett kryddad soppa passar bra när det är varmt ute fast helt vegetarisk eller med kyckling eller fisk då.
Idag var det tomt i kylen, vi kom ju hem från semestern igår, så jag slängde ihop en snabb soppa till lunch. I grönsakslådan fanns en lök, lite blekselleri, en bit sommarkål, en squach , en bit ingefära, vitlök och citron. I skåpet stod en burk kokosmjölk och ett öppnat paket äggnudlar. Kanon!

Grönsakerna strimlades, vitlöken och ingefäran revs fint och alltihop fick svettas en stund i olivolja. Kokosmjölken slogs på och lika mycket vatten. Jag kryddade det hela med fisksås och pressad citron och massor av sambal oelek. Nudlarna smulades ner i grytan och så fick det puttra på tills nudlarna var mjuka. Jättegott, snabbt och förhållandevis nyttigt.

Fläderfil?

Ja!

Filmjölk + en skvätt koncentrerad flädersaft = jättegott och läskande!

Tillbaka!

En veckas semester på Mallorca avverkad. Det var verkligen underbart. Men nu är jag här igen och redo att blogga.

Frukost på balkongen sista morgonen


Churros åt vi såklart!


Café con leche och en donut i Palma


måndag 4 juni 2007

Ägg i kubik

Signaturen annan efterlyser tips på vad man kan göra med en massa ägg. Här kommer några.

Skånsk äggakaga
4 ägg
1,5 dl mjöl
4 dl mjölk
0,5 tsk salt

Blanda mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt.
Stek äggakakan på medelvärme i smör och ev fläskflott. När den stelnat ska den vändas och stekas på andra sidan också. Använd ett lock eller en tallrik till hjälp. Servera den nystekt tillsammans med stekt fläsk eller bacon samt lingonsylt. Smaskens!

Lemoncurd
2 citroner
3 ägg
2 dl socker
50 g smör

Tvätta citronerna och riv av det gula. Pressa ur saften. Blanda samman ägg, socker, citronsaft och skal och vispa sedan i vattenbad på spisen tills det blir en tjock kräm. Tillsätt smöret. Låt svalna. Använd som smörgåspålägg( på nybakta scones mmm) eller tårtfyllning exempelvis.


Majonnäs, bearnaise, hollandaise.

Gubbröra
Gör ett fräs av hackad lök, hackat hårdkokt ägg och ansjovis alternativt matjessill, kanske lite dill eller gräslök. Servera med kavring och en kall öl.

Smörgåsröra
Hackat hårdkokt ägg, kalles kaviar, majonnäs, ev dill. På macka. Man kan ha tonfisk i också istället för kaviar och kanske lite purjolök, smaka dig fram.

Pannkakor är inte bara pannkakor. Kan bli crèpes också med goda fyllningar, köttfärs, räkstuvning, svampstuvning, vårrullefyllning.

Prova Jessikas skottska ägg.

Laga bryllépudding eller sufflé.

Lägg strimlad omelett i nudelwok eller riswok.

Gör en jätteomelett-äggstanning i ugnen med nåt smaskigt till.

Prova en ny mjuk kaka varje dag. Obs! Ät inte upp alla själv!

Sockerärter


Goda som de är, varma och kryddiga eller kalla med senapsvinägrett. Du bestämmer.

Koka sockerärterna i lättsaltat vatten. De ska fortfarande vara knapriga. Kyl ner dem snabbt i kallt vatten.

1 paket sockerärter kokta som ovan.

Senapsvinägrett

1 tsk honungs dijonsenap
1 msk olivolja
1 msk neutral olja
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm salt
lite peppar
½ finhackad schalottenlök

Vänd ner de kalla sockerärterna i dressingen och låt stå någon timme före servering.

Varma kryddiga sockerärter

1 paket sockerärter kokta som ovan
1 skiva parmaskinka
2 msk olivolja
2 msk pinjenötter
1 krm paprikapulver
1 vitlöksklyfta
1 nypa smulad torkad salvia
1 msk vatten
färskpressad citron
salt och peppar

Finhacka skinkskivan. Slå ner oljan i en kastrull och fräs skinka, ärter och pinjenötter en stund. Krydda. Slå på lite vatten och låt det mesta koka in. Smaka av med lite salt och peppar. Pressa citron över precis innan servering.

söndag 3 juni 2007

Dagens måltid


Idag fyller min kompis Eva år och eftersom hon är boendes i det soliga California så åt vi en riktigt fettdrypande amerikainspirerad middag idag för att hylla henne. Spareribs, coleslaw, barbecuesås och klyftpotatis. Gott!

lördag 2 juni 2007

Bloggtomt

Jag har ingenting att blogga om. Det känns tomt. Jag är alldeles ensam hemma och har ätit kebabrulle till middag, ensam, på L´orient. Dessförinnan var jag på bio med mamma och såg Hata Göteborg eftersom hon är väninna till regissörens mamma.

Månadens cyberkock


Mitt bidrag är klart. Och det var faktiskt svårt den här gången. Jag måste erkänna att jag först lagade en rätt som inte alls föll mig på läppen. Men så tog jag nya tag och skapade den här. Förvånansvärt gott blev det.


Gratinerade musslor med rökt ost, ingefära och koriander


500 gram blåmusslor med skal

Gratängsmör
50 gram smör
50 gram riven rökt smältost
1 stor skiva kantskuret vitt bröd
2 tsk riven färsk ingefära
3 msk hackad färsk koriander
några stänk tabasco
citron, salt

Koka först blåmusslorna. Det går på ett kick i bara lite vatten med lock på kastrullen. Låt dem rinna av i durkslag och svalna. Sätt på ugnen 250 grader.

Blanda ihop ingredienserna till gratängsmöret.

Riv av det överflödiga skalet på musslorna och placera dem på ett ugnssäkert serveringsfat. Salta lätt och pressa citron över musslorna. Lägg en klick smör på varje mussla.

Gratinera i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg. Servera genast som plockrätt eller förrätt tillsammans med ett svalt vitt vin. Mmmmm.

fredag 1 juni 2007

Nu är det dags igen, hurra!

Ny cyberkockomgång och det blev med musslor som jag önskade mig! Nu ska här lagas mat!

Tips

Frys in fläderblomssaften i sirapsflaskor eller i en tom glassförpackning. I det senare fallet är det bara att ta fram förpackningen och skrapa loss saft med en sked direkt ner i glaset och sen slå på vatten som vanligt. Ingen risk för mögel här inte!

Fläderblomssaft


I vanliga fall brukar jag vara sent ute med det här men i år är jag minsann lika tidig som flädern själv. Det doftar så vansinnigt gott av fläderblommor och det är en sån härlig känsla att stå där i gräset och knipsa av klasarna och sen upptäcka att man är alldeles gul av frömjöl.


Fläderblomssaft

30 blomklasar
2 citroner
25 g citronsyra eller vinsyra
1,5 liter vatten
1 kg socker
(1,5 krm natriumbensoat)

Skölj blomklasarna och varva dem tillsammans med citronskivor i en rymlig bunke. Glöm inte ta bort citronkärnorna! Koka upp socker och vatten, tillsätt citronsyra och slå den heta lagen över blommorna. Låt stå 4-5 dygn på sval plats. Sila saften och tillsätt natriumbensoatet utrört i lite av saften. Jag rekommenderar att frysa saften om du inte dricker upp den på nån månad eller två.