torsdag 28 augusti 2008

Biff och nudelwok


Anna Maria har wokat, Sara har wokat och själv höll jag på att dö igår om jag inte fick woka jag också. Detta är resultatet:

Ca 4 portioner

250 g vitkål
150 g purjolök
½ paket färska böngroddar(mungbönor bäst)
1 liten burk skivade bambuskott
250 g biff, jag använde rostas

sesamolja

Woksås:

1,5 tsk szechuanpeppar
½ tsk torkad chili
3/4 dl ostronsås
2 msk ljus kinesisk soya
1 msk chinkiangvinäger

3 portioner kokta nudlar av valfri sort

Strimla vitkål, purjo och biff. Låt wokpannan bli het. Woka först grönsakerna i sesamolja. Tag upp. Woka biffen i ett par omgångar. Ta upp. Krossa szechuanpepparn något. Häll mer olja i pannan och låt pepparn poppa en stund. Tillsätt övriga såsingredienser. Lägg i grönsaker och biff och låt allt bli varmt. Tillsätt nudlarna. Låt allt bli hett. Ät!

Ursäkta mig

Men hur dum får man lov att vara? Rimlighet, sunt förnuft, källkritik, är det förlegade begrepp?
Undrar jag hur det smakade..

måndag 25 augusti 2008

Kycklingfilé med soltorkad tomat och halloumigratinerad potatis


Idag lagade Timpa och jag mat ihop. Det var trevligt och blev gott. Förhållandevis enkelt var det också.

Kycklingen

4 kycklingfiléer
10 soltorkade tomater i olja
1-2 vitlöksklyftor
olja från tomaterna
färsk basilika (ca en halv kruka)
peppar

Mixa tomaterna med basilikan, vitlöken och några skedar olja. Smaka av med peppar. Salt lär inte behövas. Skär filéerna i skivor men inte helt igenom utan som med hasselbackspotatis. Kleta ner tomatgegga mellan skivorna och runt om filéerna om det blir något över. Lägg i ugnssäker form och baka i ugn 225 grader ca 20 minuter.

Potatisen

1 kg potatis
0,5 dl olivolja
250 g halloumi
peppar
smörklickar

Skala och skiva potatisen och blanda den med oljan. Riv osten grovt. Lägg hälften av potatisen i en form. Peppra och smula över hälften av osten. Lägg på resterande potatis och smörklickar. Peppra och lägg osten överst. Baka av i 225 grader ca 45 minuter. Servera potatisen med kycklingen och en god grönsallad.

Laxen för dagen


Jag lyckas aldrig tröttna på stekt lax med bulgur och grönsaker. Jag varierar bara kryddningen och såsen för varje gång. Igår mortlade jag nogsamt spiskummin och korianderfrö med röksalt och chili till laxen och såsen blev turkisk yoghurt smaksatt med vitlök, sumak och salt. Hur nyttigt som helst om jag bara låtit bli att baka kaka efteråt :)

torsdag 21 augusti 2008

Hur gör DU när du rengör ugnen?


Timpa hade bakat kladdkaka och formen läckte. Smet brände fast i botten på ugnen. Givetvis glömde jag bort detta och satte på ugnen dagen efter vilket resulterade i total katastrof i ugnen.

Alltså var jag tvungen att rengöra den. Jag är astmatiker och kan inte andas om jag försöker mig på att använda starka ugnsmedel. Därför smorde jag in ugnen med såpa, vilket är det enda rengöringsmedel jag använder. Det hjälpte inte alls.

Jag ställde in mig på svinto, muskelkraft och tid, massor av tid. Men så kom jag på att jag fått några sådana där "tabletter" med maskindiskmedel av Christina för att göra rent stekjärnet med. Jag löste upp en sån i lite hett vatten och kletade in ugnen med det.

Vips lossnade det mesta och jag behövde bara köra en liten avslutande runda med Svinto. Sedan tog jag spisen också när jag ändå höll på. Det blir till att köpa hem maskindiskmedel..

Mirakulin? Ja, mycket ska man höra innan öronen faller av

..och det gör de väl förhoppningsvis inte innan jag ligger i graven om jag inte börjar brottas eller drabbas av spetälska.

Alltså finns det ett litet bär, som när man ätit det, får surt att smaka sött och då smakar, så vitt jag förstått, bäret i sig själv just ingenting. Visst låter det otroligt?

Själv är jag en person som uppskattar smakerna salt och sött. Surt och jag går helt enkelt inte ihop. Det räcker med att jag tänker på att doppa tungan i citronsaft så rinner saliven till, det börjar värka bakom käkarna och jag rynkar ihop hela ansiktet. Det är bara hu!

Beskt uppskattar jag inte heller och besk-surt är ännu värre. Usch jag kan knappt ens skriva om det här.

Starkt är heller ingen hit, det gör ont i min lilla mun.

När jag då läser om detta ämne, mirakulin, som alltså skulle kunna få mig att äta citron som apelsin (jag kan ju knappt ens äta apelsiner) blir jag så nyfiken så jag hoppar på stolen. Jag VILL prova!!! Skulle jag kunna uppskatta vitt vin också? Och surt godis? Som Togge brukar lura på mig och skratta när jag börjar grimasera och spottar ut.

Kanske förändrar det mina smaklökar så att jag till och med kan uppskatta smaken av getost som jag bara inte kan lära mig att uppskatta? Jag vill prova och när jag är påverkad vill jag äta:

Supersurt godis
Dricka snustorrt vitt vin
Äta sumak med tesked
Skala en citron och äta i klyftor
Knapra på en chilifrukt
Äta fil utan socker
Äta en riktigt getig getost

Sen hinner jag väl knappast mer på en timme..fast annars så kommer jag säkert på något mer.

Jag vill, jag vill, jag vill! Räcker inte det som motivering?

tisdag 19 augusti 2008

Rösta på min kokbok


Min lilla enkla kokbok är med och tävlar om titeln Årets Svenska Måltidslitteratur som anordnas av Bokstaden Grythyttan-Hällefors. Tryck här för att rösta. Det är bara att skriva mitt namn Anna-Eva Andersen och titeln på boken "Lata mammans favoriter". Jag blir jätteglad om ni vill rösta!

Tack på förhand

Anna-Eva

måndag 18 augusti 2008

Varför min blogg heter Lata mammans receptblogg

Ibland undrar någon varför jag kallar mig för Lata mamman. Många tycks tro att det är en blogg om barnmat men det är det ju inte och andra tycker det är missvisade för jag verkar ju inte det minsta lat. Men nu är det så här att:

Jag startade en liten högst privat blogg en dag. En blogg där släkt och vänner kunde läsa om mitt och min familjs liv och leverne. Jag älskar att skriva och bloggandet blev ett sätt att skriva av mig lite. Det var kul att berätta och ännu roligare när det blev så bra respons från släkten, min bästa vän som bor i USA, mina arbetskamrater, till och med en gammal barndomskamrat från Salatiden.

Bloggen skulle ju ha ett namn och eftersom jag anser mig som en mycket lat person och dessutom är en mamma så blev det så. Jag är verkligen lat och skulle jag få bestämma skulle jag förvärvsarbeta lite när jag tycker att det passar mig. Gärna mellan nio och tre. Städa och diska och annat hushållsarbete är hur tråkigt som helst. Till och med att laga mat är tråkigt när det gäller vanlig vardagsmat utan krusiduller.

Jag älskar att ha ledig dag och bara ligga i hängmattan och läsa eller i soffan och se på film. Men jag har ju som tur var lite självdisciplin och har lärt mig att det inte går att lata sig hur som helst bara.

Eftersom jag ofta hittar på recept så tyckte jag att det var en bra idé att koppla en receptblogg till min familjeblogg. Det händer ju att folk vill ha recept på det jag lagar och jag själv också för den delen. Att blogga recepten gjorde ju att jag kunde göra om det där goda igen, för oftast glömde jag ju bort hur jag hade gjort tidigare. Och då fick ju bloggen heta Lata mammans receptblogg, hur logiskt som helst.

Men då visste jag inte att det var populärt med matbloggar. Det var ju inte meningen att en massa andra människor skulle läsa det jag skrev. Men så upptäckte jag att det fanns fullt av roliga matbloggare överallt. Människor som jag, som älskar mat, både att äta den och laga den. Och jag läste och läste.

Och nu har jag plötsligt runt 200 unika besökare per dag på min lilla privata blogg. Och privat är det sista den är. Och det är jättekul! Det är fantastiskt att någon vill läsa det jag skriver och laga mina recept eller bara inspireras av dem. Fortsätt med det, jag är superduper jätteglad att ni vill läsa.

Kram från Lata mamman Anna-Eva (bilden är ett självporträtt från i sommar när jag gör det jag är bäst på, nämligen latar mig)

Och till dessert..


..blev det Key lime paj igen. Den här gången med hemplockade björnbär. Gott, gott.

Lyxig skaldjurssoppa


Nu har jag fjäskat lite för släkten igen. Men det var enbart för att vi behövde hjälp med att sätta upp en takfläkt på Timpas rum he, he. Lite pyssel är det att koka fond på räkskal men det är väl värt besväret. Självklart funkar det med kräftskal också.

Ingredienser:

Fonden:

500 g räkor med skal
1 lök
1 morot
1 vitlökskyfta
ca 10 dillkronor
1 dl chilisauce (typ Heinz)
3 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
10 vitpepparkorn
1 fiskbuljongtärning
Skala räkorna. Ställ räkorna i kylen och släng ner skalen i en kastrull. I med övriga ingredienser och låt koka upp och småputtra en timme. Sila i från fonden.

Soppan:

1 rejäl smörklick
2 msk vetemjöl
räkfonden
4 dl vispgrädde
resten av vinet om du köpt en halvflaska, annars 0,5-1 dl till då
3 tsk paprikapulver
1 stänk cayenne
finskuren dill (efter tycke och smak)
räkor och kräftstjärtar och valfritt garnityr

Smält smöret och fräs mjölet en stund tillsammans med paprikapulvret. Späd med fond, grädde och vin. Smaka av med cayenne, behövs salt? Tillsätt dill precis vid serveringen. Här skar jag räkorna i mindre bitar och rörde ner i den heta soppan. Jag lade kräftstjärtar i tallrikarna och garnerade med hela kokta späda morötter och gröna sparrisstjälkar.

torsdag 14 augusti 2008

Potatis och palsternackstårta med Västerbotten


Den här goda "tårtan" lagade jag i helgen. Den passar till vad som helst, kött, fisk eller kyckling med en god sås. Jag serverade den med stekt fisk, smörstekt svamp och vittvinssås. Urgott!

Ingredienser:

600 g vinterpotatis (bakpotatis om potatisen är för färsk)
400 g palsternacka
150 g Västerbottenost
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
smörklickar

Börja med att grovriva osten direkt ner i en rymlig bunke. Riv sedan i rotsakerna och krydda. Blanda väl. Tryck ner allt i en rund(smord) form med löstagbar botten. Jag lade bakplåtspapper i min eftersom den är otät men det var dumt eftersom pappret blev blött och svårt att få bort sen. Lägg rejält med smörklickar ovanpå. Baka i ugn 225 grader i ca 40 minuter tills den fått färg och allt känns mjukt.

Sedan lät jag tårtan stå i press en stund med en tallrik ovanpå och morteln för att den skulle bli lite mer kompakt och lättare att servera i snygga bitar.

Jag tycker att tårtan är ett kul och gott alternativ till potatis eller rotfruktsgratäng. Smaklig spis.

lördag 9 augusti 2008

Kolakakor med ingefära



Ingefäran förhöjer kolasmaken och ger den klassiska kakan nytt liv. Även efter jul om jag får bestämma.


100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk ingefära, malen
Blanda allt till en deg. Rulla ut två rullar lite kortare än plåten. Platta till dem med en gaffel och baka i 175 grader ca 12 minuter. Skär längderna till snittar. Låt kallna på plåten.

Fisk till middag?

Samtidigt som vi lär oss att vi bör äta fisk flera gånger i veckan för vår hälsas skull matas vi med alla: "Nej stopp, den fisken kan vi inte äta för den håller på att bli utfiskad!"

Själv håller jag på att bli gråhårig av att hålla reda på vad jag får och inte får köpa. Snälla handlare, det vore ju så mycket enklare om ni skötte saken åt oss och bara saluförde fisk som är okej! Jag tycker att ni har ett ansvar mot oss konsumenter när det gäller den saken. En liten guide vid fiskdisken skulle göra saken enklare. Sälj helst fisk från gröna listan men även från den gula, fast upplys då om detta!

Då kan jag i lugn och ro gå till min affär och stoppa ett paket fisk i varukorgen utan att behöva ha Världsnaturfondens fickguide med mig och behöva läsa på alla förpackningar med lupp för att se att det jag köper är något som är bra för fisken och havet och miljön.

Jag hör ju ändå till dem som vet att det är skillnad på fisk och fisk. Jag saknar torsken, jag älskar torsk men jag vill kunna äta det i framtiden också och bjuda mina barnbarn på det. Det finns risk att vissa människor slutar äta fisk eftersom det är så krångligt. Snälla livsmedelsidkare, hjälp oss!!! Och gör det nu, innan det är för sent.

Eau de cologne mynta?


Min kolonigranne Hassan gav mig några kvistar av en krydda som han inte visste namnet på häromdagen. På hans hemspråk hette den något som på svenska betydde "luktar gott i handen".

Jag luktade och luktade och tyckte att doften var bekant men kunde inte komma på vad det var den doftade. Efter att ha sökt på nätet stötte jag på något som kallades Eau de colognemynta eller Bergamottmynta och då kom jag på det, den doftade som Earl grey the som ju är smaksatt med bergamott.

Någon som vet? Är detta sådan mynta? Den smakar lite parfymlikt i början men blir sedan bitter i munnen.

Ellens café i Ransvik


Om du besöker Nordvästskåne ska du absolut inte missa att besöka Kullen, eller Kullaberg som det ju egentligen heter. För mig har området en alldeles speciell plats i mitt hjärta och det är min pappa som placerat det där. Det finns så mycket att se och uppleva att det absolut inte räcker med en dag i området.

Men om du har ont om tid och bara vill ha en liten flukt och en fika...då rekommenderar jag en promenad från Mölle till Ellens café i Ransvik. Glöm överreklamerade Flickorna Lundgren och allt annat du hört talas om.

För att komma till caféet kan du givetvis ta bilen men då går du miste om en upplevelse. Ta dig i stället till Mölle, det går snabbt och raskt med buss från Helsingborg om du inte vill bila. Sedan promenerar du längs havskanten tills berget börjar ta vid. Då blir det lite strapatsrikt men kul och bedårande vackert. Efter ungefär 20-30 minuters promenad är du sedan framme och kan njuta av gott kaffe och hembakat i en miljö som är så vacker och trevlig så man bara vill stanna kvar egentligen.

Togge och jag promenerade dock vidare längs den röda stigen upp till Kullens fyr men det kan man ju göra som man vill.

Vad var det jag åt?

I torsdags, på vår bröllopsdag, åt jag och Togge ute på en restaurang här i Helsingborg. Jag hade svårt att bestämma mig som vanligt...kött eller fisk? Tillsist bestämde jag mig för Pärlfisk black and white. Jag åt med god aptit, maten var god och portionen riktigt stor. Fiskfilén var så lång att den var delad i tre delar, fiskköttet var vitt och mellanfast men smakade inte speciellt mycket.

Först när jag kom hem började jag fundera på vad jag egentligen ätit. Vad är pärlfisk? Internet har ju svar på det mesta här i världen och jag kom raskt fram till att riktig pärlfisk är både utrotningshotad och oätlig. Det jag ätit var pärlhavsmus, även kallad Nya Zeeländsk havsmus. Men handeln saluför tydligen fisken under namnet pärlfisk för att inte skrämma konsumenten. Så dumt av mig att inte ställa restaurangen mot väggen i frågan, men det var ju vår bröllopsdag..

Systersmörgås


Jesper på Krubb har en smörgåstävling och jag har inte haft tid att hitta på något kul. Men så kom jag på den här mackan som jag bjöd syrran på förra året. Den var ju hur god som helst och därför får den vara med och tävla.

Här är receptet, beräknat för 4 pers:

2 rejäla skivor oxfilé (ryggbiff eller rostas går också bra), 150 g styck
4 skivor ljust surdegsbröd eller bondbröd
Rucola
4 kvistar körsbärstomater
1 knippe grön sparris av god kvalitet
75 gram smör
Vit tryffelolja
Lime
Västerbottenost

Börja med tomaterna. Dem lade jag på ett ugnsfast fat, stänkte på lite olivolja och bakade i ugnen ca 1 timme i 175 graders värme.

Därefter sparrissmöret. Skär först bort knopparna ca 1 cm under knoppen och lägg dessa åt sidan. Skär bort nedersta delen på stjälkarna och släng bort. Resten skar jag i mindre bitar och kokade i lättsaltat vatten. Sen lät jag dem kallna och hackade dem fint och blandade med smöret och en aning pressad lime. Sen smakade jag av med tryffelolja. Det är lite svårt att skriva någon mängd eftersom olika oljor skiljer sig i smak och kvalitet. Smöret fick vila i kylen en stund.

Jag kokade sparrisknopparna lätt så att de behöll sin krispighet och lade dem sedan i isvatten så kokprocesssen avstannade. Vid serveringen värmde jag dem en kort stund i micron utan vatten.

Oxfilén pepprade jag rejält runt om, saltade med flingsalt och stekte i en blandning av smör och rapsolja ca 3 min på varje sida.

Sedan rostade jag brödskivorna och gned in dessa med en vitlöksklyfta. Jag blandade rucolan med en aning olivolja samt saltade och pepprade lätt.

Vid servering toppade jag brödskivan med rucola, och skivor av oxfilén. Jag lade på en klick smör samt sparrisknoppar. En kvist tomater på varje tallrik och så smulade jag ost över hela rasket. Tomaterna saltade och pepprades även en aning på tallriken.

Titta det växer!


Ser ni vad det är som växer och frodas i min grönsakslåda?

torsdag 7 augusti 2008

Pepparmintsglass med mörk choklad


Togge och jag firar 3-årig bröllopsdag idag och då får man faktiskt äta glass till frukost!

Självklart krånglade jag till det här glassgörandet med att göra den på färsk pepparmynta och då gick det till så här:

Repa blad från färsk pepparmynta, det behövs 4 dl blad. Koka dessa i 4 dl vatten i 30 minuter. Låt svalna och ställ sedan in i kyl över natten.

Nästa dag silar du ifrån vätskan ner i en kastrull. Krama ur bladen ordentligt. Tillsätt 0,75 dl socker till avkoket och ställ på högsta värme på spisen. Koka ner detta tills ungefär 1 dl sirapsliknande massa återstår.

Om du inte orkar göra så här behöver du istället pepparmintsolja och då gör du så här. Koka 0,75 dl socker och 1,5 dl vatten tills det blir lite tunnare än sirap. Sedan behöver du:

3 äggulor
3 dl vispgrädde
ca 25 g 70 % mörk choklad
grön och gul karamellfärg

Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner den heta mint eller sockerlagen i gulorna med elvsip. Vispa länge säkert 5 minuter tills äggmassan är riktigt tjock, seg och luftig. Då tillsätter du den lättvispade grädden och den finhackade chokladen. Smaka av med pepparmintsolja till önskad styrka. Färga med karamellfärg. Det blir vackrare och naturligare färg om man bryter av med lite gult.

Frys in. Låt tina ett tag innan servering så går det att göra fina kulor. Ännu godare blir det med mycket, mycket finhackade myntablad i glassen.

onsdag 6 augusti 2008

Anställ mig!

Hallå där ute! Jag är så himla sugen på att jobba med mat igen. Nån som vill ha mig? Seriöst alltså.

måndag 4 augusti 2008

Surströmming

En solig dag i maj blev jag inbjuden till ett surströmmingsfatabur som hette duga. Med utsikt över ett glänsande Öresund och långt ifrån surströmmingspremiären fick jag lära mig allt om surströmming och lite till enligt Ruben Madsen, surströmmingsfantast, ordförande i Surströmmingsakademien, clown, estradör, surströmmingstillverkare samt föreläsare. Jag har säkert missat något men han ÄR verkligen allt det här.

För att komma i stämning inför ätandet blev vi bjudna på lite underhållning (se filmen nedan) och därefter var det dags att lära oss att göra och äta en riktig klämma. Gott!

Det är inte lätt att hitta rätt i surströmmingsdjungeln men jag tror säkert att alla rikiga fantaster har sitt eget favoritmärke. Jag är inte rätt kvinna att föreslå något speciellt märke och jag känner att filéerna jag fick som varuprov var goda nog åt mig. Skönt att slippa rensa. De var i alla fall av märket Höga Kusten.

Läs mer om surströmming här och klicka dig igenom alla sidorna så blir du mycket klokare. På matpressmötet blev vi i alla fall bjudna på tre goda surströmmingsröror och receptet på dessa får ni här, håll till godo:

GI light

1 burk keso
2 msk avrunnen yoghurt
½ hackad rödlök
1 st hackad surströmmingsfilé

Höga kusten tapenade (kör i mixer)

12 svarta oliver
1 vitlöksklyfta
rivet citronskal
1 msk kapris
1 dl olivolja
1 dl riven lagrad ost
hackad persilja
1 surströmmingsfilé

Ulvö mjukost

1 pkt naturell färskost (typ Philadelphia)
1 msk avrunnen yoghurt
1 stänk tabasco
hackad gräslök
1 st hackad surströmmingsfilé

De här rörorna är bra som nybörjar-prova på- surströmmingsrätter. Surströmming som ju är fermenterad fungerar som umami och det blir riktiga smakexplosioner! 1 surströmmingsfilé i recepten är att fega lite anser jag, smaka dig fram. Tapenaden är kanongod! Servera rörorna på hårt tunnbröd.

Recepten är framtagna av Karl-Johan "Surkocken" Lindquist.

söndag 3 augusti 2008

Seglarpaviljongen


Jag har ju glömt att berätta att jag och Togge hade en trevlig dag i Landskrona i veckan. Vi bestämde oss för att äta lunch hos Poul på Seglarpaviljongen. Det är ett härligt ställe som både jag och Togge tokgillar. Att äta på Seglarn är lite som att komma till ett mini Danmark. Stora portioner, vällagad mat och ett härligt gemyt. Testa vetja!

Gratäng med bönor och parmesan

I år odlar jag stångvaxbönor och haricot verts. Det blir rejält med bönor men bönor är så gott och går att variera så mycket att jag aldrig tröttnar. Idag blev det en gratäng som jag kan tänka mig passar till det mesta. Korv, kassler, stekt fisk... Jag serverade isterband ingnidna med vitlök och olivolja och stekta i ugnen. Gott, gott!

3 personer blir mätta på detta:

350-400 g bönor av valfri sort

Gratängssås:

2 msk smör
2 msk mjöl
3 dl mjölk
1 dl färskriven parmesan
1 äggula
salt, svartpeppar
Koka bönorna al dente i lättsaltat vatten eller ångkoka dem. Gör såsen. Smält smöret, vispa ner mjölet. Späd med mjölken. När såsen är tjock tillsätter du osten och låter såsen få ett uppkok. Rör ner äggulan och därefter får såsen inte koka mer. Slå såsen över bönorna i en gratängform. Strö gärna över lite extra parmesan och gratinera tills bönorna fått fin färg.

Dagens tallrik


Jag måste bara lägga upp en bild på vår underbart goda middagsmat idag. Gratinerade bönor, isterband och totalt hemodlad sallad och morötter. Dessutom gremolata över alltihop. Det var så gott så jag blir lyrisk.

fredag 1 augusti 2008

Räkor i kräftlag


Favorit i repris. Jag tycker att dessa räkor är godare än kräftor. Så är det bara. Självklart går lagen även att använda som ny lag till frysta kräftor också!

Koka en lag av:

1 liter vatten
2 msk salt
1 tsk socker
8-10 st dillkronor + några extra

Låt lagen koka 3-4 minuter och sedan svalna helt innan du silar den över 500 g räkor med skal. Lägg i 2-3 nya dillkronor och ställ räkorna i kylen över natten eller minst 4 timmar.

Sommarsallad med rökt makrill


Det här är verkligen en riktig sommarsallad trots att ingredienserna kan köpas året runt. Salladen passar bra som en lätt lunchrätt i värmen.

Detta behövs:

1 påse babyspenat, färsk ca 70 g
1 burk kronärtskockshjärtan i vatten, ca 390 g burk
1 ask physalis, 100 g
200 g rökt makrillfilé
1 klyfta vitlök
1-2 tsk rosépeppar, krossas i mortel
3 msk olivolja
1 msk pressad citron
rivet skal från ½ citron
½ tsk chiliflakes
en liten nypa salt, nymalen vitpeppar
Skär kronärtskockan i bitar och lägg i en skål. Rensa ner makrillen i små bitar i samma skål. Slå på alla kryddor, citron och olja. Hit kan salladen förberedas. Den smakar bäst om den får stå till sig någon timme. Skär physalisen i halvor och blanda ner i salladen tillsammans med spenatbladen. Servera gärna salladen med en kokt ägghalva och ett gott bröd.

Ogräsrens och räkafton


Idag har vi rensat ogräs och för min del föll örtrabatten på min lott. Trots att en större fotbollscup pågick på andra sidan gatan och det var hundra bilar och ännu fler skrikande ungdomar bara en bit ifrån mig fyllde rensandet min själ med lugn.

Att dra upp en målla med näsan i oreganon och en surrande humla i salviabusken en bit bort kan inte göra annat. Att sen känna doften av citronmelissen, i värmen, när man försöker förhindra den från att sprida sig i hela landet fyller hela hjärtat med fröjd. Sen fick citronmelissen ge smak åt en god dippsås till räkorna tillsammans med citronrasp och uppriskande syrlig citronsaft. Det gäller att njuta av sommaren, snart är den över.