fredag 13 april 2007

Paella på speltvete med räkor och kyckling

Jag tycker att all mat är god och intressant men det är ändå maten kring medelhavet som jag är bäst på. Då är det kul att prova på om något så spanskt som paella kan göras på spelt/dinkel. Och det gick alldeles utmärkt. Nu är inte det här något exakt spanskt recept utan helt enkelt en ganska enkel paella. Det går bra att laga rätten med matvete, råris och dylikt också.

Jag körde kycklingen i ugnen under tiden jag tillagade paellan. Så här gjorde jag den.

Ugnsstekta kycklingben

1 påse kycklingben (alltså ben utan den stora lårdelen)
1 tsk rosmarin
½-1 tsk torkad chili
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 msk smält smör
1 tsk salt
1 tsk pressad citron
Skalet från en halv citron

Krossa chili och rosmarin i mortel och blanda sedan ihop alla ingredienserna till kryddblandningen. Dra skinnet av kycklingen så smkar det bättre, annars hamnar bara kryddorna i skinnet men det är en smaksak, gör som du vill. Pensla kycklingen med blandningen och lägg i en ugnsfast form. Låt stå en halvtimme före tillagning. Kör dem sen i ugnen 200 grader i 20 min cirka.


Paella på speltvete

4 dl speltvete, blötlagt i minst 4 timmar eller följ instruktionerna på just din sort
1 medelstor gul lök
1 påse saffran 0,5 g
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk salt
olivolja

1 röd paprika
2 stora tomater
200 gram sugersnaps eller sockerärter
1 vitlöksklyfta
½ dl vitt vin eller 2-3 msk torr sherry

500 gram räkor med skal

Fräs löken i olivolja, tillsätt övriga ingredienser. Koka tills veten är nästan mjuk. Spelt blir aldrig så mjukt som ris dock. Under tiden vetet kokar skär du grönsakerna. Paprikan i små kuber och ta bort kärnorna ur tomaten och skär också den i små kuber. Fräs detta tillsammans med sockerärterna i olivolja. Skala räkorna.
När vetet är klart, tillsätt detta till grönsakerna, slå på vin eller sherry, riv i vitlöken. Lägg i kycklingen och vispa ur ugnspannan med ½ dl vatten, tillsätt skyn som blir till paellan. Koka i hop allt en stund. Tillsätt räkorna. Garnera sedan pannan snyggt och servera.

Inga kommentarer: