lördag 28 april 2007

Romantik för två eller lata mammans återkomst

Ibland händer sorgliga saker och detta kan innebära lång bortvaro från dem man älskar. När jag nu äntligen hade chansen att umgås med min man igen så var det ju klart att jag fixade något lite extra. Det här fick han avnjuta:


Friterade jätteräkor med dipp


10-12 skalade jätteräkor
(Marinad:2 msk olja ,1 tsk citronsaft, 1 tsk sambal oelek, ½ tsk salt, 1 vitlöksklyfta)
1 ägg
vetemjöl
Panko
Olja



Marinera räkorna i olja, vitlök, sambal, salt, citron någon timme.
Dubbelpanera räkorna i först vetemjöl, sen uppvispat ägg tillsatt lite av marinaden och tillsist i Panko. Lättast att panera går det om du slänger ner räkorna och pankon i en plastpåse och ruskar runt. Fritera i olja tills de är gyllenbruna och knapriga. Servera genast!

Dipp
2 msk sweet chili sauce
1 tsk sesamolja
1 tsk soya
1 tsk chinkiangvinäger eller balsamvinäger

Eller doppa i bara sweet chili om ni tycker det är gott, jag tycker det är för sött.



Caesarsallad eller mjae... kanske Brutussallad med knorr





1 kruka romansallad eller romansallad+ valfri salladsmix
1 paket bacon
1 bit parmesanost
2 ägg
2 msk olivolja
2 tsk pressad citron
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
flingsalt och peppar
1 ciabattabröd rivet i små mumsbitar


Skölj salladen och riv den i lagom mumsbitar, låt den torka ordentligt.

Hyvla 4 snygga skivor parmesanost och lägg åt sidan. Riv därefter 25 gram av den återstående osten. Pricka äggen och lägg dem i kallt vatten i en kastrull. Koka upp och låt dem sen koka i exakt 2 min. Kyl ned genast i kallt vatten. Dela baconpaketet och knaperstek 4 snygga skivor. Strimla resten och stek knaprigt. Tillsätt lite olja om baconet är för magert. Spara fettet. Tillsätt en rejäl smörklick och stek ciabattan till knapriga krutonger. Skala äggen och mosa dem i en bunke. Tillsätt olja, senap, citron, vitlök, parmesan, lite flingsalt och några drag peppar. Vänd ner salladen och lägg upp på två tallrikar. Fördela baconstrimlorn aock krutongerna på salladen. Garnera med baconskivor och ostskivor. Dra några drag peppar över.
Servera omedelbums!
Jordgubbsmums för två
Jordgubbar
100 gram vit choklad
0,5 dl vispgrädde
Smält chokladen i vispgrädden. Låt kallna i rumstemeratur. Doppa gubbar och njut!

Inga kommentarer: