Jag körde kycklingen i ugnen under tiden jag tillagade paellan. Så här gjorde jag den.
Ugnsstekta kycklingben
1 påse kycklingben (alltså ben utan den stora lårdelen)
1 tsk rosmarin
½-1 tsk torkad chili
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 msk smält smör
1 tsk salt
1 tsk pressad citron
Skalet från en halv citron
Krossa chili och rosmarin i mortel och blanda sedan ihop alla ingredienserna till kryddblandningen. Dra skinnet av kycklingen så smkar det bättre, annars hamnar bara kryddorna i skinnet men det är en smaksak, gör som du vill. Pensla kycklingen med blandningen och lägg i en ugnsfast form. Låt stå en halvtimme före tillagning. Kör dem sen i ugnen 200 grader i 20 min cirka.
Paella på speltvete
4 dl speltvete, blötlagt i minst 4 timmar eller följ instruktionerna på just din sort
1 medelstor gul lök
1 påse saffran 0,5 g
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk salt
olivolja
1 röd paprika
2 stora tomater
200 gram sugersnaps eller sockerärter
1 vitlöksklyfta
½ dl vitt vin eller 2-3 msk torr sherry
500 gram räkor med skal
Fräs löken i olivolja, tillsätt övriga ingredienser. Koka tills veten är nästan mjuk. Spelt blir aldrig så mjukt som ris dock. Under tiden vetet kokar skär du grönsakerna. Paprikan i små kuber och ta bort kärnorna ur tomaten och skär också den i små kuber. Fräs detta tillsammans med sockerärterna i olivolja. Skala räkorna.
När vetet är klart, tillsätt detta till grönsakerna, slå på vin eller sherry, riv i vitlöken. Lägg i kycklingen och vispa ur ugnspannan med ½ dl vatten, tillsätt skyn som blir till paellan. Koka i hop allt en stund. Tillsätt räkorna. Garnera sedan pannan snyggt och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar