torsdag 22 februari 2007

Fisksoppa med smak av fänkål och apelsin


Supergod soppa. Helst serverad med Rouille. Men det går bra med aioli eller vitlökscreme fraiche också.

Fisksoppa ( 4 pers)

150 gram purjo(den vita delen)
150 gram färsk fänkål
1 burk konserverade körsbärstomater(400 g)
1 msk tomatpuré
5 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 tsk timjan
1 apelsin
300-400 gram fisk (lax, sej, kolja, vad du vill)
100 gram skalade räkor
olivolja, salt, peppar

Skär grönsakerna i bitar och fräs dem i olivolja i en stor kastrull. Slå på tomater, vatten, buljong, tomatpuré och timjan. Koka detta ca 15 min. Dela fisken i kuber. Riv skalet, helst med cestjärn, av halva apelsinen och pressa all saft ur den. Tillsätt detta till soppan. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt fisken och koka upp. Koka bara tills fisken är precis färdig, ca 3-5 min. Tillsätt räkorna. Koka sedan inte soppan mer, då blir räkorna sega.


Servera soppan med en rejäl klick rouille, det gör halva soppan! Och ett gott bröd.

1 kommentar:

Medelålders mode sa...

Den ska jag testa! Kul med apelsin.