tisdag 13 februari 2007

Lök

Jag har skämt bort min familj genom att helt sluta med gul lök i matlagningen. Schalottenlök är favoriten, den har jag till det mesta och i andra hand kommer såklart rödlök. Silverlök går också bort. Inte ens purjo förekommer särsklit ofta hemma hos oss. Däremot konsumerar vi ganska mycket salladslök. Men lilla schalott är favoriten, i alla former. Hon har vacker form, är lagom stor, har inte för mycket eller för lite färg, är inte stark utan helt enkelt jättegod. Dessutom lättskalad och snäll mot magen.

Prova att:
Skala en massa schalottenlökar och lägga dem i en ugnsform.
Häll över rikligt med god olivolja, ett gott salt, lite blandade örtkryddor efter smak, lite peppar.
Baka i ugnen tills de är mjuka och har fått fin färg. Servera som tillbehör till grillrätter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Schalottenlök heter det (av fr. échalote, efter staden Ashkelon, lat. Allium ascalonicum), och inget annat. Men trots att jag är en dryg besserwisser håller jag med om att den är god. Fast jag tycker att den gula löken hittar sin plats i kött- och gryträtter.

Anna-Eva sa...

Ha, ha, ja det är så riktigt så. Jag är normalt en riktig stavningspolis men här har jag visst blivit lite hemmablind och inte sett felstavningen :)

Anonym sa...

Själv använder jag nästan alltid purjolök i maten. Går så mycket fortare tycker jag och så har de en annorlunda smak.