söndag 29 april 2007

Frosseri




Okej, jag erkänner. Jag har ägnat mig åt dödssynd. Och det är mer än det jag bloggat om nedan på sista tiden. På bilderna kan ni se några av dödssynderna men jag kan även räkna upp:


Ett tjogtal caffe latte
1 tophat
godis
kakor
bullar
1 biskvi
kaffedrink
lakritsglass
drinkar

Nej nu jävlar är det dags att bli dygdig igen. Fram med gröten! Än har viktkurvan nämligen fortsatt nedåt.

Non stop, never stop, sluta inte..



Tröstekakor ( ca 15 st)


100 g rumsvarmt smör
1,5 dl brun farin
0,5 msk vaniljsocker
1 ägg
50 g 70 % mörk choklad
50 g Non Stop
2, 5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat

Sätt på ugnen 175 grader. Rör smör och socker smidigt och blanda i ägget. Rör ordentligt så det blandar sig. Hacka chokladen och ta i den samt nonstopen. Blanda i mjöl och bikarbonat. Blanda väl. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper. Baka ca 15 min.

Smörgås för en ensam själ


Fast det är ju så tråkigt att äta ensam så receptet räcker till två. Detta är även mitt bidrag till månadens cyberkock.




Smörgås för en ensam själ

Salladen

½ litet fänkålsstånd (ca 75 g)
½ syrligt äpple
10 gröna kärnfria druvor
100 g varmrökt lax
1,5 dl ricotta
någon tsk hackad dill samt lika mycket hackad "fänkålsdill"
salt, peppar

Ansa fänkålen och skär i fina strimlor. Kärna ur äpplet och skiva även detta tunnt(skala inte). Skär druvorna i fyra delar på längden. Smula ner laxköttet. Blanda med ricotta och dill och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen ett tag.

Smörgåsen

2 skivor kantskuren formfranska
1 ägg
1 msk mjölk
salt, peppar
sesamfrö

Vispa ihop ägg och mjölk och salta och peppra försiktigt. Pensla bägge sidor på bröden med blandningen och strö rikligt med sesamfrö på smörgåsarna. Stek gyllene i smör.

Toppa laxsalladen på smörgåsarna, garnera med nåt kul om du vill och servera genast.

Göteborgsweekend







Förra veckans göteborgsweekend blev inte riktigt som vi tänkt oss men vi lyckades ha det ganska trevligt ändå. Vi hade en del planer från början men dem lade vi åt sidan och lät oss bara vara i stunden. Tack ändå Kristina för dina tips! På fredagen gick vi bara runt på måfå och slank in på ett ställe, Inferno, som serverade tapas, det ville vi ha , och vi kunde definitivt inte klaga på kvantiteten. Vi blev synnerligen mätta och glada.

Dagen efter hamnade vi av en slump på Brännö där vi fikade på Baggens Värdshus. Jag åt ett ordinärt wienerbröd och Togge världens torraste mazarin men interiören var härlig och lugnet som rådde på ön likaså. I centrum var det mycket folk i rörelse och knökfullt överallt. Vi orkade inte med lunchstressen och det hungriga shoppingfolket utan slank in på första bästa sylta som inte såg så hipp ut. Vi hamnade på Kungstorgets café där tiden föreföll stått stilla se senaste 20-30 åren. Maten var dock helt ok. Jag åt pasta och Togge pannbiff med lök.


Dagen efter hade vi tänkt gå till Trädgårdsföreningen medan vi väntade på vårt tåg men såklart öste regnet ner så vi gick och flanerade på Nordstan och åt på Jensens Böfhus i stället :)

Gårdagens samkväm





Tillsist blev det goda brödet färdigt och fick vara starten på kvällens måltid nedsköljt med ett riktigt trist vin, tyvärr. Sedan blev det snabbwok med kyckling och cashew. Det var trevligt med en stunds avkoppling från alla bekymmer för oss alla.

lördag 28 april 2007

Frukost för två käringar


Idag åt vi en tokig frukost. Jag har varit så nyttig på sista tiden så min kropp formligen skrek efter kolhydrater. Sent i år kväll hade jag fått för mig att jag absolut måste ha Jim Laheys knådfria bröd, ja jag nästan grät av längtan efter detta sega, knapriga storporiga bröd. Men så var jag lite trött och lite upprörd och klantade till det. I stället för en lös rinnig degsmet blev det en fast och helt normal deg. Förmodligen räknade jag fel på mjölet eftersom jag pratade oavbrutet.


I vilket fall som helst satte jag degen åt sidan och gjorde en ny, perfekt men jag ville ju inte låta den andra lilla degen förfaras utan bägge degarna fick jäsa i överskåpet. Klockan sex i morse väckte katten mig och jag lommade upp och slängde ihop den misslyckade degen till två baguetter som fick jäsa till klockan åtta. Då bakade jag dem i 225 grader ca 10 min och fick ett härligt knaprigt och segt frukostbröd, mums! Testa!


Jag gillar ju Gitto så jag brukar använda hennes formidabla översättning av originalreceptet.


Knapriga baguetter


1 tsk färsk jäst
3, 5 dl kallt vatten
1 1/4 tsk salt
Vetemjöl special, tills det blir en fast deg. Arbeta snabbt ihop degen, plasta in bunken och låt den jäsa i överskåpet över kylen över natten. På morgonen bakas degen ut till två slarviga baguetter som får jäsa 1-2 timmar på plåt före bakning i 225 graders ugn ca 10 min. Pensla med vatten före bakningen.


Efter detta goda bröd åt vi vit choklad pannacotta. Ja, just det, till frukost :)

Taaaaaaaaaaaaaaaack!!!!

Ja, jag vill bara tacka alla tappra läsare som tittar in här varje dag trots att jag inte kunnat uppdatera på länge.

Romantik för två eller lata mammans återkomst

Ibland händer sorgliga saker och detta kan innebära lång bortvaro från dem man älskar. När jag nu äntligen hade chansen att umgås med min man igen så var det ju klart att jag fixade något lite extra. Det här fick han avnjuta:


Friterade jätteräkor med dipp


10-12 skalade jätteräkor
(Marinad:2 msk olja ,1 tsk citronsaft, 1 tsk sambal oelek, ½ tsk salt, 1 vitlöksklyfta)
1 ägg
vetemjöl
Panko
Olja



Marinera räkorna i olja, vitlök, sambal, salt, citron någon timme.
Dubbelpanera räkorna i först vetemjöl, sen uppvispat ägg tillsatt lite av marinaden och tillsist i Panko. Lättast att panera går det om du slänger ner räkorna och pankon i en plastpåse och ruskar runt. Fritera i olja tills de är gyllenbruna och knapriga. Servera genast!

Dipp
2 msk sweet chili sauce
1 tsk sesamolja
1 tsk soya
1 tsk chinkiangvinäger eller balsamvinäger

Eller doppa i bara sweet chili om ni tycker det är gott, jag tycker det är för sött.



Caesarsallad eller mjae... kanske Brutussallad med knorr





1 kruka romansallad eller romansallad+ valfri salladsmix
1 paket bacon
1 bit parmesanost
2 ägg
2 msk olivolja
2 tsk pressad citron
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
flingsalt och peppar
1 ciabattabröd rivet i små mumsbitar


Skölj salladen och riv den i lagom mumsbitar, låt den torka ordentligt.

Hyvla 4 snygga skivor parmesanost och lägg åt sidan. Riv därefter 25 gram av den återstående osten. Pricka äggen och lägg dem i kallt vatten i en kastrull. Koka upp och låt dem sen koka i exakt 2 min. Kyl ned genast i kallt vatten. Dela baconpaketet och knaperstek 4 snygga skivor. Strimla resten och stek knaprigt. Tillsätt lite olja om baconet är för magert. Spara fettet. Tillsätt en rejäl smörklick och stek ciabattan till knapriga krutonger. Skala äggen och mosa dem i en bunke. Tillsätt olja, senap, citron, vitlök, parmesan, lite flingsalt och några drag peppar. Vänd ner salladen och lägg upp på två tallrikar. Fördela baconstrimlorn aock krutongerna på salladen. Garnera med baconskivor och ostskivor. Dra några drag peppar över.
Servera omedelbums!
Jordgubbsmums för två
Jordgubbar
100 gram vit choklad
0,5 dl vispgrädde
Smält chokladen i vispgrädden. Låt kallna i rumstemeratur. Doppa gubbar och njut!

torsdag 19 april 2007

Blixtvisit i Stockholm

Jag och en kollega har varit på blixtvisit i Stockholm-Kista. Vi var på en utbildning på ett företag som heter Baxter. Snacka om att vi blev väl omhändertagna. De hade helt enkelt kanongod mat där så mina föresatser att vara nyttig blev om intet.
På kvällen hämtades vi med buss vid hotellet och vi skeppades in till Stockholm. Vi hade ingen aning om vart vi skulle. Vi blev avsläppta vid Stockholms Matvarufabrik. Jag är inte ofta i Stockholm tyvärr och känner inte så bra till vart man ska gå för att få god mat eller vad som är populärt just nu, men det här var en restaurang som gjorde intryck på mig.
Jättegod mat fick vi! Och mysigt var det i festvåningen. Så här glad blev jag då:
Första dagen på Baxter fick vi Italiensk buffé. Gott, gott!


Andra dagen serverades vi Asiatisk buffé, nästan ännu godare!


Förrätten på Stockholms Matvarufabrik. Rejält med löjrom och smörstekta brödtrianglar. En klassiker men oemotståndelig!
I glaset: Sauvignon Blanc


Varmrätten: Lammytterfilé, perfekt stekt tillsammans med en vårrulle fylld med potatis och oxbringa. Bakom den skymtar en creme av chevre och pinjenötter och så en reducerad rödvinssky på det. Jag har svårt för lamm men det här var kanongott!
I glaset: Syrah




Desserten, en liten choklad tarte, ljummen och krämig med en underbar kula vaniljglas och vi var frälsta.


måndag 16 april 2007

Lata mammans kålpudding


Det här är en pudding som vid första titten på receptet kan verka omständig och det är ju onekligen lite omständigt att göra kålpudding. Fördelen med just den här puddingen är dock att när den är klar är den verkligen klar eftersom både sås och potatis är färdigt samtidigt. Detta är även mitt bidrag till den här tävlingen. Smaklig spis!
Lata mammans kålpudding

1 kg potatis (fast)
½ vitkålshuvud

Färsen:
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
1 burk ansjovisfiléer (125 gram)
500 gram fläskfärs
1ägg
2 krm vitpeppar
1 tsk salt

Såsen:
3 dl vispgrädde
2 msk ansjovisspad
3 tsk kinesisk soja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Skala potatisen och lägg den i vatten så länge. Skär kålen i småbitar. Låt brödet svälla i mjölken. Hacka löken och låt den smälta sakta i en rejäl klick smör i en stekpanna. När den är mjuk, tillsätt ansjovisfiléerna och låt även dem smälta. Förväll kålen och bryn sedan på den i lite olja.
Blanda ihop färsen. Blanda ihop ingredienserna till såsen.
Nu är det bara att slänga ihop puddingen. Skiva potatisen och lägg den i botten på en rejäl ugnsform eller gryta. Slå på hälften av såsen och rör om. Lägg på färsen och packa väl. Lägg kålen över och slå på resten av såsen. Ringla lite sirap över och baka i ugnen 175 grader i ca 1 timme. Se där, nu är hela middagen klar på en gång. Servera med rårivna morötter eller haricots verts och så lingonsylt så klart.

fredag 13 april 2007

Räkfond


Det är inte alls så att jag försöker verka speciellt duktig eller så utan att koka fond gör jag ungefär varannan gång jag använder räkor med skal. Det är praktiskt att slänga in i frysen och använda senare till en god soppa exempelvis. Dock är flamberingen helt och hållet ett spel för gallerierna. Jag har ju nämligen en tonårsson och han tycker att allt pyrotekniskt är spännande så, voilá: Här flamberar vi räkskalen i spansk brandy :)

Och det har faktiskt ingen större inverkan alls på smaken gott folk. Dock har jag en god idé på vad jag ska göra med fonden den här gången...


Räkskal, purjo, lök, morot, lagerblad, pepparkorn, tomatpuré, vitlök, dill, olivolja, vatten, brandy, fishsauce, cayenne, lite salt.
Fräs räkskalen i olja och tillsätt övriga ingredienser, brandy, fishsauce och dill är valfritt men jag tyckte det blev en ovanligt intressant smak. Låt puttra en timme.

Paella på speltvete med räkor och kyckling

Jag tycker att all mat är god och intressant men det är ändå maten kring medelhavet som jag är bäst på. Då är det kul att prova på om något så spanskt som paella kan göras på spelt/dinkel. Och det gick alldeles utmärkt. Nu är inte det här något exakt spanskt recept utan helt enkelt en ganska enkel paella. Det går bra att laga rätten med matvete, råris och dylikt också.

Jag körde kycklingen i ugnen under tiden jag tillagade paellan. Så här gjorde jag den.

Ugnsstekta kycklingben

1 påse kycklingben (alltså ben utan den stora lårdelen)
1 tsk rosmarin
½-1 tsk torkad chili
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 msk smält smör
1 tsk salt
1 tsk pressad citron
Skalet från en halv citron

Krossa chili och rosmarin i mortel och blanda sedan ihop alla ingredienserna till kryddblandningen. Dra skinnet av kycklingen så smkar det bättre, annars hamnar bara kryddorna i skinnet men det är en smaksak, gör som du vill. Pensla kycklingen med blandningen och lägg i en ugnsfast form. Låt stå en halvtimme före tillagning. Kör dem sen i ugnen 200 grader i 20 min cirka.


Paella på speltvete

4 dl speltvete, blötlagt i minst 4 timmar eller följ instruktionerna på just din sort
1 medelstor gul lök
1 påse saffran 0,5 g
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk salt
olivolja

1 röd paprika
2 stora tomater
200 gram sugersnaps eller sockerärter
1 vitlöksklyfta
½ dl vitt vin eller 2-3 msk torr sherry

500 gram räkor med skal

Fräs löken i olivolja, tillsätt övriga ingredienser. Koka tills veten är nästan mjuk. Spelt blir aldrig så mjukt som ris dock. Under tiden vetet kokar skär du grönsakerna. Paprikan i små kuber och ta bort kärnorna ur tomaten och skär också den i små kuber. Fräs detta tillsammans med sockerärterna i olivolja. Skala räkorna.
När vetet är klart, tillsätt detta till grönsakerna, slå på vin eller sherry, riv i vitlöken. Lägg i kycklingen och vispa ur ugnspannan med ½ dl vatten, tillsätt skyn som blir till paellan. Koka i hop allt en stund. Tillsätt räkorna. Garnera sedan pannan snyggt och servera.

Sugen!


Nu har jag varit nyttig i snart fyra veckor och visst, jag är nöjd med resultatet men just nu är jag sugen. Och det märkliga är att det bara är två saker som min gom längtar efter. Det ena är en Top Hat, fråga mig inte varför, antagligen är det för att GB gör comeback med den i år och jag är ju så fruktansvärt sentimental. Det andra är den här förbaskade ankan!! Jag vet inte hur många gånger jag surfat in och och dreglat över den. När jag har gått ner 10 kg ska jag confitera en hel jäkla anka, det lovar jag! Nån som vill komma på middag då? :)

Gurkmeja


Här är den, den lilla rackaren som Kinna pratade så gott om i ett inlägg. Och jag höll ju med såklart. Visst är det sorgligt att ha lagat mat så många år utan att veta vilken härlig kamrat den färska gurkmejan är i köket? Men nu vet jag. Och nu vet ni. Se och lär mer om gurkmejan i Lisas inslag och prova hennes guldgula ris, pliiiiis.

Jodå


Han tar sig i köket min käre make. Nu när jag var sjuk ställde han sig plötsligt och gjorde köttbullar! Det ni. Se så fina de var. Och goda såklart :)

torsdag 12 april 2007

Frasiga frallor


Ännu ett recept från gömmorna. Jag är ju sjuk och orkar inte med några stora laborationer i köket inte. Jag tycker det är kul och gott att garnera frallorna med lite av varje, inte bara det vanliga, typ sesamfrön. Den här satsen fick bli beströdd med grahamsgryn, quinoafrön, grovsalt, timjan och oregano.



Frallor 20 st


25 gram jäst
1 tsk socker
1 ½ tsk salt
½ dl olja
5 dl vatten
ca 12 dl vetemjöl special


Smula jästen och tillsätt, olja, salt, socker samt lite av vattnet så jästen löser sig. Tillsätt 1 liter mjöl och arbeta smidigt. Tillsätt lite mjöl i taget tills degen blir smidig och följsam eller använd maskin. Låt den jäsa 40 min.

Ta upp och arbeta degen och rulla 20 fina bullar. Pensla dessa med vatten och strö på garnering/smaksättning redan nu så sitter den kvar bättre. Låt jäsa 30 min.

Spraya bröden med vatten före bakningen och därefter en gång till efter halva baktiden. Gräddas i 250 grader ca 15 min. Låt svalna utan bakduk så behåller de sin frasighet bättre.

Avocadosallad

I min receptsamling har jag ett recept som är smutsigt och nästan sönderläst. Jag fick receptet av min fd svärmor för många år sedan och det har blivit en favorit. Här nere hos mig är avocado billigt just nu. Testa gärna den här enkla salladen. Den är mycket god som förrätt.

Avocadosallad
150 gram kycklingkött
100 gram färska champinjoner
½ röd paprika
2 mogna avocados
2 msk hackad persilja

Dressing
2 msk olivolja
½ dl pressad citron
2 krm salt
1 krm vitpeppar
½ tsk ljus dijonsenap

Skär allt i mycket små bitar(ju mindre desto godare) och blanda med dressingen. Låt stå någon timme i kylen före servering.

tisdag 10 april 2007

Kardemummakaka med kanel


När jag var barn brukade mamma ofta baka den här kakan, inte bara för att den är god utan också för att den är både snabbt och lätt bakad. Jag kan ju inte låta bli att "lyxa" till den lite bara men den går att baka även utan "lyxet" och är lika god då också. Kakan är godast nybakad så därför brukar jag halvera receptet.


Mammas Kardemummakaka

6 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
100 gram smör
2, 5 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna och finfördela fettet däri. Tillsätt mjölken och blanda till en jämn smet. Slå upp smeten i en smord och bröad form, exempelvis en springform med löstagbar kant.

Kaneltopping

50 gram rumsvarmt smör
2 tsk farinsocker
2 tsk kanel

Blanda i hop och klicka ner här och var ovanpå kakan före bakning. Tryck ner smeten lite. Strö pärlsocker över kakan och baka den 15-20 min i 200 graders ugn.

söndag 8 april 2007

Dagens- Kryddiga järpar med tomatsås


Idag var det middagslagning igen. Jag var egentligen inte det minsta inspirerad men maken propsade på köttfärs. Han fick sin köttfärs. Så här blev det:


Kryddiga järpar


2 skivor kantskuret vitt bröd
0,75 dl vatten
500 gram nötfärs
2 msk hackad persilja
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk mortlad spiskummin
2 tsk paprikapulver
1-2 vitlöksklyftor
1 ägg

Smula brödet och blanda det med vatten. Låt stå ett tag. Tillsätt sedan övriga ingredienser och arbeta ihop smeten ordentligt. Dela den i 12 lika stora bitar och forma järpar. Stek dem i olivolja.



Tomatsås

1 lök
2 tsk muscovadosocker eller råsocker eller vanligt (bara jag som undviker vitt)
500 gram passerade tomater
2 tsk mörk soja
1-2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
1 chipotle chilifrukt

Fräs löken mjuk i lite olivolja. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra någon halvtimme.

Jag brukar låta chipotlen koka med hel för att få den rökiga smaken. Mot slutet brukar jag ta upp den, dela den och tillsätta så mycket av den så det blir lagom starkt. Det beror lite på mitt humör hur starkt jag vill att det ska bli.


Till det här kan du servera vad du vill. Ris, bulgur, couscous, pommes, stekt potatis, kokt potatis..

En sallad smakar bra till också. Jag åt bulgur till idag och övriga familjen pommes. Gott!

Tomater


Jag älskar tomater. Jag älskar doften av tomater i solsken. Jag älskar smaken av tomater i maten. Jag älskar gammal hederlig tomatsallad, tomatpuré, soltorkade, på burk, röda, gula gröna, men..

Vad är det som gör att jag inte kan äta tomater i klyftor? Tomatklyftor växer i munnen på mig och jag kan knappt få ner dem. Konstigt. Men strunt i det, som tur var finns det ju andra sätt att skära dem på :)

fredag 6 april 2007

Granatäpplefromage


När jag var liten var fromage det godaste jag visste. Nu har fromagen försvunnit långt ner på listan av populära efterrätter. Omkullsprungen av bland annat Crème Brulée, -caramel och Pannacotta. Här kommer en modern version.


2 ägg
3 gelatinblad
1 dl socker
2 dl vispgrädde
5-6 tsk Granatäpplesirap
Röd karamellfärg
1 granatäpple

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.Vispa äggulor och socker pösigt och ställ åt sidan. Vispa grädden men inte för hårt. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör försiktigt ner grädden i äggulevispet, smaksätt med granatäpplesirap, smaka av hur mycket efter hand. Färga till trevlig rosa färg. Smält gelatinet i en glasskål i micron ca 5 sekunder. Tillsätt detta.Vänd tillsist försiktigt ner äggvitorna. Slå upp i portionsglas och ställ kallt att stelna. 4 stora portioner eller 5-6 mindre. Garnera med granatäpplekärnor vid serveringen

Stekt lax med grönsaksragu och guldgul couscous


En rätt inspirerad av Marockos Tunisens och Algeriets nationalrätt, Couscous, fast mycket enklare. Ett bra alternativ för den som vill äta nyttigare.



Grönsaksragu

½ fänkålsstånd
500 gram vitkål
2 stora morötter
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
5 dl Grönsaksjuice(Friggs)
1 hönsbuljongtärning
2 tsk mortlad hel spiskummin
2 tsk paprikapulver
2-3 tsk salt
½-1 tsk sambal oelek
1 dl gula eller gröna russin
1 liten burk kikärer
1 liten squach

Skär grönsakerna i ganska grova bitar, lite ojämna, det ser trevligare ut på tallriken. Rustikt liksom. Fräs dem i en stekgryta i lite olivolja. Tillsätt övriga ingredienser utom russin ,kikärter och squach. Puttra tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt det sista och koka en stund men låt squachen ha kvar sin spänst.


Lax

4 portionsbitar lax
salt, malen spiskummin, malen koriander
quinoa

Krydda laxbitarna rejält och vänd dem sedan i quinoafrön. Quinoan poppar liksom vid stekningen och ger fisken en spännande smak.

Stek i olivolja och smör

Couscous

3 dl couscous
3 dl vatten
½ tsk salt
saffran eller gurkmeja
En smörklick

Koka upp vatten, salt och lite saffran eller gurkmeja. Slå detta över grynen och låt stå 5 minuter. Rör ner smörklicken. Servera.

Sopa Alentejana


En enkel portugisisk bondsoppa som vi ofta lagade efter att vi bott i landet några år. Så här gör jag:


En bunt eller kruka koriander(hacka ca 1 dl)
5 vitlöksklyftor
4 rejäla skivor bondbröd (kantskuret)
4 pocherade ägg
olivolja, salt och peppar
8 dl vatten+ 1 hönsbuljongtärning

Tag fram fyra sopptallrikar och riv eller pressa ner en liten vitlöksklyfta i varje tallrik, 1 msk koriander till varje portion, samt ½ msk god olivolja, salta med flingsalt och peppra från kvarn. Stek brödet gyllenbrunt i lite olivolja och gnid in varje brödskiva med vitlök. Skär brödskivorna i kuber. Koka upp vattnet och buljongtärningen. Vid serveringen; slå 1 dl het buljong i varje tallrik och rör om. Lägg försiktigt på det pocherade ägget. Slå på resten av buljongen och lägg på brödtärningarna. Servera genast.

torsdag 5 april 2007

Idag-Chilimarinerad ryggbiff med ugnsrostade grönsaker


Kanske en liten inspiration när fantasin tryter. Det finns mycket gott att äta även när man som jag håller igen.


Jag tänkte inte till när jag svängde ihop marinaden i går kväll klockan nio men den innehöll, mörk soya, lite ljust muscovadosocker, balsamvinäger, en skvätt olivolja, vitlök och chiliflakes. Detta slängde jag ner i en plastpåse tillsammans med en bit hel ryggbiff. Idag kryddade jag med lite salt och peppar och stekte den sedan cirkus en halvtimme i 200 gr och lät den sedan vila. Skyn spädde jag med lite vatten till sås.


Grönsakerna var för dagen morot, palsternacka, fänkål, salladslök, majrova, grön sparris, rödlök och paprika i olika färger. Rigla olivolja över och baka i 250 grader tills de är färdiga helt enkelt. Flingsalt och ett par drag med pepparkvarnen då.

onsdag 4 april 2007

Dagens middag- Thaigryta


Som jag sa, Thaimat är outstanding på nyttighetsfronten. Det går ganska snabbt att svänga ihop också efter en tröttsam arbetsdag. Och man blir mätt! Dagens lilla gryta svängde jag ihop på en kvart, inklusive ris. Basmatiris kokar nämligen på ca 10-15 min endast.
Två kycklingfiléer räcker till 3-4 portioner. Jag rensade kyl och frys så i grönsaksväg blev det frysta wokgrönsaker, några sparrisstänger och en halv liten purjolök. Sedan kan man variera lite som man önskar. Idag använde jag endast en pytteburk kokosmjölk och spädde på med vatten och en skvätt matlagningsgrädde. Fisksås vill jag alltid ha i men sedan varierar jag mellan röd och grön currypasta eller chili med färsk koriander. Lite lime eller citrongräs vill jag också ha i. Så enkelt men jättegott. Kom ihåg att grönsakerna ska ha sin spänst kvar bara

tisdag 3 april 2007

Lunchbox


Det är viktigt för mig att förbereda matlåda hemma om jag ska kunna äta nyttigt. För tillfället har jag dille på bulgur. Det är gott i sallad och mättar länge. Just den här salladen innehåller en liten burk kikärter, en liten burk stora vitabönor, 1dl kokt fullkornsbulgur, salladsmix, frysta wokgrönsaker (körde lite utrensning), 1/3 paket fetaost, pressad citron, olivolja, salt och peppar och lite örtkryddor. Satsen räcker till kvällsmat idag och till lunch i morgon. Sån här typ av sallad äter jag mycket och den är lätt att variera med olika bönor och grönsaker.

Bara nyttigheter


I mitt kök ryms bara nyttiga saker nu. Men nyttigt är gott. Lupinbönor, dinkel, kikärter, vitabönor, bulgur och en massa grönsaker och frukt. Jag äter mycket vegetariskt och amnnars mest kyckling och fisk. Thaimat är outstanding. Jag bakar mitt eget bröd, för tillfället bara filmjölksbröd men tänkte snart ge mig på surdegsbröd. Det behövs lite mer tid bara. Salladsmix, avocado, tomat och örtsalt är inte så dumt som pålägg.