lördag 19 maj 2007

Lammfilé med pomeransdoftande sky, kajpsmör och ljummen potatissallad


En hyllning till Gotland och min moder, gotländskan som fyllde 74 år i går.

Kajpsmör

100 gram smör
25-30 gram kajp
eller salladslök

Hacka löken och rör ihop. Låt stå.

Potatissallad

900 gram potatis ( nån kul sort, jag använde cherie, men ta färskpotatis eller delikatess t ex)

Dressing

75 g kallrökt skinka
1 msk kallpressad rapsolja
1 msk olivolja
1 msk neutral olja
1 msk pressad citron
½ riven muskotnöt
½ dl hackat kryddgrönt ( dill, timjan, oregano, rosmarin)
1 schalottenlök
1 påse färsk spenat
peppar från kvarn

Dela potatisen på mitten, ringla en aning olja över och rosta den mjuk i ugnen.

Strimla skinkan och fräs den knaprig. Blanda övriga ingredienser till dressingen. Blanda i spenaten och den varma potatisen strax före serveringen. Vrid över lite peppar.

Sky

1, 5 dl gott rött vin
1 msk bong kalvfond
1 msk tomatpuré
1 klick smör
1 pomeransskal
Steksky från lammet(vispa ur pannan med lite vatten och samla upp skyn i folien sen)

Koka ihop och reducera tills den blivit tjockare.

Lammfilé eller lammytterfilé

Ca 100 gram/port

Krydda med salt och peppar. Stek i smör+olja hastigt så den får färg på alla sidor. Svep in i folie och låt ligga i ett hörn på den varma spisen till serveringen. Ca 10 min. Slå ifrån skyn och koka ihop såsen.

Servera med tillbehören samt säsongens primörer.

1 kommentar:

Kristina Eriksson sa...

Vad är kajp? Något lökliknande kanske?