onsdag 24 januari 2007

Hinna-baka-fast-du-jobbar-heltid-bröd


Ett bröd som jäser under tiden du är på jobbet. Dessutom ett riktigt Gi-bröd. Frys in det ena och gör goda lunchsmörgåsar några dagar av det andra.


1 paket jäst
5 dl KALLT vatten
2 tsk salt
0,5 dl olivolja
4 dl fint rågmjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl

Mät upp mjölsorterna redan kvällen innan och ställ fram på bänken. På morgonen smular du ner jästen i bunken, tillsätter salt, olja och vatten och rör ihop till en klibbig smet. Låt den stå på köksbänken, dragfritt med plastfilm över tills du kommer hem.

Då tillsätter du 0,5 dl solrosfrö och 0,5 dl grovhackade valnötter. Rör ihop.

Mät upp 1, 5 dl vetemjöl direkt på bakbordet och sprid ut det lite. Vält ut degen i mjölet och knåda ihop den. Dela degen i två delar och baka ut två bröd antingen runda eller avlånga. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Sätt på ugnen 200 grader och låt bröden jäsa 30 min ovanpå spisen. Baka sedan bröden ca 30 min.

Inga kommentarer: