söndag 14 januari 2007

Stekt lax med grönsaker och bulgur




Såhär efter helgerna passar det bra med lite nyttig mat. Att den dessutom är snabblagad är ju inte helt fel heller.

Du behöver:

Portionslax
Bulgur
En påse Findus Wokgrönsaker Deli eller valfri sort
salt
mald spiskummin
mald koriander
sambal oelek

Krydda laxen generöst med spiskummin och koriander, laxen ska bli rejält brun, salta
Koka bulgur enligt anvisningar på paketet, så många portioner som du tänker tillaga
Koka grönsakerna i lättsaltat vatten, så mycket som du tror att ni kommer att äta
Stek laxen i olivolja

Blanda i hop bulgur och grönsaker, smaka av med sambal oelek och salt, kanske lite olivolja
Servera med laxen och t ex houmus eller naturell yoghurt smaksatt med vitlök och örter

Snabb houmus( kikärtsröra)

En burk kikärter
pressad citron
vitlök
tahine(sesampasta) kan uteslutas
olivolja

Mixa kikärerna med lite pressad citron, en pressad vitlöksklyfta, en sked tahine och en sked olja samt lite vatten till lagom konstistens(lite tjockare än gräddfil)smaka av med salt och cayennepeppar, jag brukar krydda med spiskummin också.
Röran håller sig flera dagar i kylskåp och kan användas som tillbehör till kött och fisk eller som pålägg på smörgås eller att dippa grönsaker i.

1 kommentar:

Marsala sa...

Ni vet väl att bulgur är nyttigare än couscous? Det beror på att couscous är gjort på koktvete och att alla mineraler o vitaminer kokat ur medan de finns kvar i bulgur!