tisdag 16 januari 2007

Tapas, Meze, Antipasti eller småplock?



Ett helt bord fyllt med läckerheter, bara att stoppa i sig och njuta. Det är gott och det är praktiskt att bjuda på om man är många. Vare sig man bjuder på det första andra, tredje eller fjärde alternativet tycker jag att följande ska finnas på bordet:
Oliver, ost, bröd, frukt och grönsaker (druvor, melon, physalis, sharon, färska fikon, paprika, gurka, cocktailtomater). Nötter (cashew, salta mandlar eller nåt annat kul och gott)

Till alla alternativen funkar det även bra med köttfärsspett och stora potatisklyftor.


Blanda nötfärs med salt, peppar, vitlök och hackad persilja, gärna koriander och spiskummin också och sambal oelek för hetta. Forma små avlånga bullar direkt på träspett. Stek i olivolja.

Klyftpotatis, skär bakpotatis i stora klyftor(de behövs inte skalas), pensla med matolja, krydda med valfri krydda (tacokrydda blir jättegott eller flingsalt och hel spiskummin), lägg på bakplåtspapper, 200 grader tills de är färdiga


Vill du sedan göra det hela lite spanskt, d v s bjuda på Tapas kan du fylla på bordet med något av följande:

Osten bör vara spansk, t ex Manchego eller San Simon eller någon getost.

Serrano eller Pata negra skinka, chorizo
Grillade tigerräkor
Eller den här fruktansvärt goda tonfisken från boken Tapas av Susanna Tee:


Marinerad tonfisk
125 g färsk tonfisk, skuren i kuber i fibrernas riktning
Marinad:
3 msk olivolja
3 msk rödvinsvinäger( det har jag aldrig hemma utan blandar 2 balsamico med 1 vitt vinsvinäger)
Färsk timjan(några kvistar), 1 lagerblad, salt och peppar
Vetemjöl
Marinera tonfisken minst 4 tim, gärna över natten
Lägg ett par msk vetemjöl i en plastpåse, lägg i tonfisken men spara marinaden, släng timjan och lagerblad. Skaka påsen.

Till stekning:
2 msk olivolja
1 röd lök, 2 vitlöksklyftor
Stek lök och tonfisk, slå på marinaden och koka in den. Servera genast.


Vitlöksbakade champinjoner

Gröna bönor med pinjenötter ( också från boken Tapas):

2 msk olivolja
2 msk pinjenötter
½ tsk paprikapulver
450 g bönor
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar, citron


Rosta pinjenöterna i het panna, lägg dem i en skål, pudra över paprikan
Koka bönorna försiktigt ca 5 min, de ska ha kvar lite spänst, använder du djupfrysta, gör som det står på paketet.
Låt dem rinna av i durkslag.
Stek den hackade löken i olivoljan, tillsätt den finhackade vitlöken, lägg i bönorna och låt det hela bli genomvarmt, strö på nötterna och lite citronsaft salta och peppra. Servera .


Aioli

Serranolindad grön sparris ( koka sparrisen en stund, den ska fortfarande vara hård och inte slaka sig) Linda in i skinka på längden så bara lite av sparrisen sticker ut, lite olivolja över och baka i ugn 10 min.

Tortilla såklart
Friterad bläckfisk
Musslor
Kycklingkubbor eller kycklingspett

Grekisk meze

Bläckfisk, musslor, feta, tsatziki, grekiska delikatesser från någon butik typ dolmar, taramosalata, grillade jätteräkor, grillad halloumi eller någon annan grekisk ost, souvlaki, minimoussaka i portionsformar. Grekisk musik höjer stämningen. Och glöm för all del inte Ouzon!

Orientalisk meze
Kycklingspett, börek, hoummus, babaganough(aubergineröra), taboulleh(sallad med bulgur), grillade räkor, saltgurka, köp arabiskt bröd i någon affär, och titta in i exempelvis en libanesisk butik och köp något färdigt, de brukar ha jättegoda piroger och goda bakverk som är snygga att ha på bordet(förhoppningsvis goda också), rostade kikärter, det finns hur mycket kul som helst även här, botanisera i butikerna, fråga personalen. Duka orientaliskt, tänk Tusen och en natt, vattenpipa, dämpad belysning.

Antipasti
Välkomen till italien!
Minipizzor med tomat, mozarella, parmaskinka och ruccola, lite pesto på toppen?
Bresaola, parmesanost, salami, focaccia, crostini, gorgonzola, bruschetta, mozzarella, tapenade, kapris, marinerade kronärtskockshjärtan, röd eller grön pesto ,minilasagne, eller ravioli, grissini, grillade grönsaker med olivolja och balsamvinäger , musslor, calamares. Låt fantasin flöda!
Och varför inte avsluta med min fantastiskt goda Pannacotta?

Och småplock då?
Tja det är vad du vill, kanske lite mer svenskt, eller allt möjligt blandat från de olika länderna som man blir sugen på för stunden. Eller ostbricka, eller ostar och charkuterier. Och tortillachips med guacamole och salsa eller vanliga chips med pulverdipp och morotsstavar och gurkstavar och korvslantar på tandpetare och den skrattande kon ostkuber, eller gubbröra på små smörgåsar och laxsnittar eller vattenkastanjer inlindade i bacon och stekta knapriga eller små snurror av smördeg och getost, saltgurka med creme fraiche och honung, eller salta pinnar och okej okej, jag SKA sluta nu. Önskas recept på något av det jag räknat upp? Gör en kommentar i så fall.

1 kommentar:

Anonym sa...

Dear Lisa,

For long time I use this free software: [url=http://www.freeflvtomp3converter.com]FLV to MP3 free converter[/url].

FLV to MP3 free converter is a free YouTube, MegaVideo, Clipfish and similar video sites to MP3 Converter and allows you to convert a video to MP3 file.

This software is fast, free, and requires no signup. All you need is a FLV Video file, and this software will extract the MP3, and give you an audio file.

So you are able to listen to your favorite YouTube tracks on every MP3 player.

You can download it for free at [url=http://www.freeflvtomp3converter.com]www.freeflvtomp3converter.com[/url].

This may be useful to you.