Hoppas att ni alla som bjuder på nyårsfest har fått ihop en riktigt bra meny till era gäster. Själv är jag bortbjuden och har faktiskt ingen aning om vad som vankas. Det ska bli spännande. Vi ses nästa år med nya spännande matäventyr. Berätta gärna i kommentarerna hur just Din nyårsafton blev.
torsdag 31 december 2009
måndag 28 december 2009
Löjromscocktail
En enkel förätt som ser festlig ut och dessutom är mycket god.
Du behöver:
2 dl crème fraiche
0,75 dl vatten
1 gelatinblad
1,5 krm salt
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Värm upp vatten och fraiche och salt. Tillsätt det mjuka gelatinbladet. Fördela i cocktailglas. Räcker till 4-5 portioner. Ställ kallt att stelna.
Vid servering: lägg på ordentligt med finhackad rödlök, löjrom samt garnera med citron och dill. Smörstekta brödtrianglar passar bra till.
Grillplanka
Det här är en bra varmrätt till många och man kan ju ha på precis vad man vill och tycker om. Klyftpotatis är praktiskt och gott. Grillad majs likaså. Därefter har jag kycklingvingar(finns ju goda färdigkryddade i frysdisken) och det behöver ju inte vara så krångligt. Grillkrydda eller grillmarinad på och in i ugnen exempelvis.
Köttet var helstekt entrecote med en enkel rub som jag gjorde själv. Helstekt i ugnen. Där funkar det även bra med fläskfilé. Lökringarna gjorde jag också själv men det är kanske lite pilligt till många. Hoppa över det då. Coleslawen är också egen samt bbq-såsen. Sen är det fritt fram med bea om man så önskar(Lohmanders eller Lallerstedts). Jag tycker att det blir så maffigt och gott att servera på det här viset.
Lingon cheesecake
Jag börjar min nyårsmeny typiskt svenskt. Därefter blir det amerikanskt för hela slanten till varmrätt och till efterrätt knyter jag ihop det hela till en svensk/amerikansk skapelse. Varsågoda!
Lingon Cheesecake
Botten
200 g kavring
75 g smör
2 msk farinsocker
1 tsk kanel
Smula ner kavringen i matberedaren och kör en stund. Tillsätt övriga ingredienser och låt det bli en deg. Kläm ut i en pajform eller dyl. Baka 10 minuter i 200 graders ugn.
Fyllning
300 g Philadephiaost
2 ägg
100 g lingonsylt av god kvalitet
1 tsk vaniljsocker
2 msk strösocker
Blandas ihop till en smet. Slås ner i degformen och bakas 200 grader 25-30 min eller tills den stelnat helt. Serveras kall med skogens bär.
lördag 26 december 2009
torsdag 24 december 2009
God Jul alla mina läsare
onsdag 23 december 2009
Kålrotslåda
Jag har ingen tradition av att äta kålrotslåda till jul men jag gillar det. Det här är mitt eget recept och inget jätteklassiskt. God är den i alla fall, denna lilla låda.
Kålrotslåda
1 kg kålrot
0,5 kg morot
1 hönsbuljongtärning
1 dl vispgrädde
3 msk sirap
2 msk vanlig svensk senap
1 ägg
0,5-1 tsk riven muskot(smaka dig fram, alla gillar inte muskot)
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
ca 1 dl grovriven Västerbottenost eller annan smakrik ost
smörklickar
ströbröd
Skala rotsakerna och skär i mindre bitar. Lägg i kastrull och slå på vatten så den knappt täcker. Lägg i buljongtärningen och koka under lock tills rotsakerna är riktigt mjuka. Mosa med potatisstöt eller visp. Det ska inte vara för fint mosat. Blanda i grädde, kryddor, sirap, senap och rör om noga. Tillsätt ägget och rör återigen noga. Slå upp smeten i en ugnsfast form. Strö över den grovrivna osten och ett lager ströbröd. Klicka över några smörklickar. In i ugnen 225 grader ca 30 minuter eller tills lådan fått fin färg.
tisdag 22 december 2009
Konstig mat
Jag vet inte hur det är för er men såhär i jultider blir jag sugen på de mest konstiga saker. Julmaten vill jag ha på julafton, övrig matlagning ska vara enkel.
Det här är vår söndagsfrukost och vår söndagsmiddag. Visserligen ganska vackert med danska pölser i jultid men inget att skryta med precis.
Idag har vi ätit meze från den trevliga butiken Nevins kött och delikatesser på Drottninggatan(mittemot bolaget) i Hbg. Enkelt och gott. Två portioner räcker till tre om man köper lite kafta också. Vi provade den starkt kryddade och den var inte jättestark utan bara god.
Gåvor
lördag 19 december 2009
Julköttbullar 2009
Det har blivit lite av en tradition hos mig att hitta på ett nytt köttbullerecept varje jul. Det här året gjorde jag rullandet ovanligt effektivt också och rullade ca 100 köttbullar på lite över tio minuter.
Det gjorde jag genom att vattenskölja en plåt, spritsa ut längder av köttfärs med en spritspåse utan isatt tyll. Därefter doppade jag en ren sax i varmt vatten och klippte lagom stora bitar som jag sedan rullade med vattendoppade händer. Hur du sedan vill steka dem är ju en smaksak men att steka i ugn är populärt och tidsbesparande.
Vill du kolla in mina andra köttbullerecept hittar du dem här 2007, 2008. Här finns även ett recept på helt vanliga köttbullar.
Julköttbullar 2009
1 kg blandfärs
1,5 dl ströbröd
1,5 dl gräddmjölk
2 msk worchestershiresås
2 msk kikkoman soya
2 msk sirap
1 stor gul lök
0,5 tsk malen vitpeppar
1,5 tsk salt
1 ägg
1 tsk potatismjöl
Blanda gräddmjölk, worchester, soya och sirap med ströbrödet. Låt stå. Hacka löken och bryn den i smör. Låt svalna. Mixa lök och brödblandning. Blanda i övriga ingredienser och blanda noga med rena händer. Eller, istället för att mixa, kör i matberedare och tillsätt även färsen och det övriga och blanda allt i matberedaren. Min är för liten och fixar inte en så här stor sats nämligen. Sedan är det bara att rulla och steka bullarna och låta bli att äta upp dem före jul.
onsdag 16 december 2009
Ridderheims och E-nummer fritt
Jag är väldigt positiv till att producenterna har tagit oss konsumenter på allvar och börjat fundera i E-nummerfria banor. Samtidigt förstår jag att det inte är helt lätt. Och det är väldigt lätt för oss att skrika : "Stoppa alla tillsatser!" Men sen blir vi irriterade om den goda skinkan blir sur efter en dag i kylen.
Själv vill jag ta bort bästföre märkningen och att alla lär sig använda sitt sunda förnuft och sina smaklökar istället. Jag vet allför många som genast slänger alldeles utmärkta livsmedel bara på grund av att bästföre datumet passerat.
Men det är en annan historia. Nu är det E-nummer fritt det handlar om. Ridderheims har nämligen kämpat på och fått fram ett helt sortiment av E-nummerfria charkdelikatesser. Under namnet "Lilla Saluhallen" finns nu redan E-nummerfri julskinka i handeln. Och jag har fått äran att prova ett helt gäng andra charkvaror. Först ut i testet blev:
Vedrökta revbensspjäll(revbensspjäll, vatten, salt, cikoriarotfiber, acerolabär, socker, kryddor)
Fjällpastrami(benfri kotlett, vatten, salt, cikoriarotfiber, acerolabär, socker, svartpeppar)
De vedrökta spjällen var verkligen vedrökta i smaken. Jättegoda men med väldigt kraftig röksmak.
Fjällpastramin var en superhöjdare. Den var försvinnande god. Ja ,det blev verkligen ingenting över när tre personers hushållet satte tänderna i den.
Cikoriarotfiber, inulin, är ett kolhydrat, kostfiber som finns i de flesta rotsaker. Det spjälkas inte i tarmen utan går rakt igenom vårt tarmsystem och sägs ha en god effekt på våra tarmbakterier och då även vårt immunförsvar. Man säger ju att rotfrukter är så nyttigt och det är då alltså inulinet som är det nyttiga med dem.
måndag 14 december 2009
Kycklingbullebiffar
Även detta en rätt jag skapade till min glöggfest men jag orkar inte blogga mer idag så receptet kommer en annan dag.
Fikon och blodapelsinmarmelad
En marmelad skapad att ätas till en stark ost. Det är en liten sats och det är meningen att den ska ätas upp. Alltså inget att spara i evighet. Ät upp, ät upp!
3 stora färska fikon(ca 60 g styck)
3 blodapelsiner (ca 110 g styck)
½ dl rårörsocker
1 msk mörk rom(kan uteslutas)
skal från en blodapelsin (helst i fina zeststrimlor)
Skala blodapelsinerna med kniv så allt vitt försvinner. Dela och skär bort det så mycket du kan av den vita tjocka hinnan i mitten. Skär köttet i små bitar, ta vara på saften. Lägg i en gryta. Gröp ur fikonköttet. Tillsätt socker och skal och koka snabbt ihop till marmeladkonsistens. Det tar bara ca 5-10 minuter. Slå upp i en skål att kallna.
3 stora färska fikon(ca 60 g styck)
3 blodapelsiner (ca 110 g styck)
½ dl rårörsocker
1 msk mörk rom(kan uteslutas)
skal från en blodapelsin (helst i fina zeststrimlor)
Skala blodapelsinerna med kniv så allt vitt försvinner. Dela och skär bort det så mycket du kan av den vita tjocka hinnan i mitten. Skär köttet i små bitar, ta vara på saften. Lägg i en gryta. Gröp ur fikonköttet. Tillsätt socker och skal och koka snabbt ihop till marmeladkonsistens. Det tar bara ca 5-10 minuter. Slå upp i en skål att kallna.
Kräftröra med lime och harissa
En smaskig röra skapad till mitt glöggparty 2009. Då serverad på pepparkaksbröd. Bilder finns här.
3 dl kräftstjärtar i lake
1 dl Hellmans majo eller vanlig
rivet skal av en lime
saft från en halv lime
Harissa (Sambal Oelek går också bra)
Krama ut kräftstjärtarna noga, noga. Hacka dem grovt. Blanda med majonnäsen och limesaften och det rivna skalet. Smaka av med harissa. Tänk på att det starka kan komma efter.
3 dl kräftstjärtar i lake
1 dl Hellmans majo eller vanlig
rivet skal av en lime
saft från en halv lime
Harissa (Sambal Oelek går också bra)
Krama ut kräftstjärtarna noga, noga. Hacka dem grovt. Blanda med majonnäsen och limesaften och det rivna skalet. Smaka av med harissa. Tänk på att det starka kan komma efter.
Glöggparty 2009
I lördags ställde jag till med ett litet glöggparty och det var riktigt, riktigt trevligt och mysigt. Tack Camilla, Janet och Vida för att ni ville komma och förgylla min dag! Det här är vad jag tvingade i dem. Men de lever än så det var nog ingen fara.
Välkomstdrink: Glögg Royal enligt Lata mamman. Kall skogsglögg med mousserande vin. Inte helt fel faktiskt. Oerhört nyskapande om jag får säga det själv.
Pepparkakor och ädelostcrème. Små kycklingbullar med gurka. Fikon och blodapelsinmarmelad. Till marmeladen; dinkelkex och svart Prima Donna(ej med på bild).
Snittar av pepparkaksbröd, med kräftröra kryddad med lime och harissa.
Mini-mjölkchoklad pannacotta, recept här.
Kladdiga chokladmuffins enligt detta recept.
Snittar av pepparkaksbröd, med kräftröra kryddad med lime och harissa.
Mini-mjölkchoklad pannacotta, recept här.
Kladdiga chokladmuffins enligt detta recept.
Glöggen jag serverade var som sagt då Skogsglögg. Den var god i bären och välkomstdrinken men ganska trist som traditionell glögg.
Själva huvudglöggen var en
Blossa starkvinsglögg spetsad med lite mörk rom. Varning! Starkt!
Blossa starkvinsglögg spetsad med lite mörk rom. Varning! Starkt!
Till desserten serverade jag Lucia Chokladglögg. Doftade godare än den smakade men var godkänd.
Vinnare av Allerums goda Prästost!!!
Visst hade jag önskat att jag kunde göra er alla till vinnare, för jag har fått så många underbara förslag på vad man kan göra med en bit Prästost. Men nu har jag ju tyvärr bara fem presentkort. Tack i alla fall för att ni ville tävla och för att ni vill läsa min blogg. Här kommer vinnarna:
Anneli R, vill bjuda på en smaskig ostpaj.
Carola L, bjussar på potkäs. Oemotståndeligt!
Therese bakar smaskiga lunchmackor(de ska jag definitivt testa och blogga om!)
Karin Z är så kreativ så att hon först gör små ostchips som hon bland annat serverar till en härlig löksoppa, sedan bakar hon en god paj och som om inte det skulle räcka så friterar hon små oststavar och serverar med flytande honung och fikonmarmelad. Det vattnas i munnen på mig!
Och sist men inte minst, Fredrik, som erkänner att han inte är någon hejare i köket, men som beskriver hur han gör varma mackor så trevligt så att man genast blir sugen!
Grattis ännu en gång till er alla!
Presentchecken kommer på posten om några dagar. Och det var så sant, alla kunde svaret på frågan också. Visst var det 1771 som var det rätta årtalet.
Anneli R, vill bjuda på en smaskig ostpaj.
Carola L, bjussar på potkäs. Oemotståndeligt!
Therese bakar smaskiga lunchmackor(de ska jag definitivt testa och blogga om!)
Karin Z är så kreativ så att hon först gör små ostchips som hon bland annat serverar till en härlig löksoppa, sedan bakar hon en god paj och som om inte det skulle räcka så friterar hon små oststavar och serverar med flytande honung och fikonmarmelad. Det vattnas i munnen på mig!
Och sist men inte minst, Fredrik, som erkänner att han inte är någon hejare i köket, men som beskriver hur han gör varma mackor så trevligt så att man genast blir sugen!
Grattis ännu en gång till er alla!
Presentchecken kommer på posten om några dagar. Och det var så sant, alla kunde svaret på frågan också. Visst var det 1771 som var det rätta årtalet.
Drömmar
Jag har massor av drömmar. Härliga dagdrömmar och otäcka mardrömar och så har jag vanliga smuligt, sockriga kakdrömmar. Och för att det ska bli riktigt bra tar man sitt gamla beprövade favvisrecept och byter ut vetemjölet mot durumvetemjöl och vips har du en mycket godare och mer exklusiv kaka. Mums, mums, mums.
Som så här till exempel:
100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornsalt
ca 4 dl durumvetemjöl
Rör smör och socker. Tillsätt olja. Blanda hjorthornsalt i lite av mjölet och ta sedan i lite mer mjöl i taget till en smidig deg. Rulla, rulla små bollar på smrd plåt. 150 grader ca 20 min.
fredag 11 december 2009
Allra käraste läsare
Jag har verkligen massor att skriva om. Bland annat ska jag ju avslöja vinnarna i min osttävling. Men..jag kom hem från Gran Canaria i onsdags, är brakförkyld och har jobbat i två dagar. I morgon ska jag ha glöggparty och har inte hunnit eller orkat förbereda ett smack. Därför ber jag er ha överseende några dagar till. Då, ska jag skärpa mig! Vi syns då.
lördag 28 november 2009
Ny tävling!
Julen står för dörren. Vi har dåliga tider. Saffran är så dyrt så man knappt vågar baka lussekatter. Då passar det väl bra med en tävling är du kan vinna en hel smaskig Allerums Prästost lagom till jul?
För att vinna en av de fem ostarna vill jag att du berättar för mig vad du skulle laga för något gott om du hade en Allerums Prästost här och nu.
Dessutom vill jag att du svarar på den här frågan:
"Vilket år nämndes ordet Prästost för första gången i en svensk tidning?"
Svaret hittar du någonstans hos Ostakademien. Passa på att bli medlem där också när du ändå surfar in.
Jag vill ha ditt bidrag senast onsdagen den 9 december. Och jag vill att du mailar det till den här adressen:
Lycka till nu!
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Ungersk Goulash
En mustig gryta värmer gott i höstmörkret. Jag har säkert sagt det förr, men när jag gör långkok kör jag igång dem direkt när jag kommer hem från jobbet. Därefter steker jag falukorv och kokar makaroner till middag. Och sen slipper jag ju laga mat dagen efter och behöver bara värma mitt härliga, hemgjorda, smakfulla långkok. Jag glömde ta bild och grytan var nästan länsad när jag kom på det.
500 g benfri högrev
3 mellanstora lökar
1 vitlöksklyfta
3 msk paprikapulver
8 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 tsk (bröd)kummin, hela frön
2 lagerblad
1 tsk salt
½ dl kalvfond
chili (jag hade mina egna hela torkade men det går bra med chiliflagor, cayenne eller färsk. Så mycket du vågar)
(3-4 potatis, 3 morötter)
Skär högreven i kuber. Bryn bitarna, några i taget och lägg i en gryta. Skala och skär löken i bitar. Det samma med vitlöksklyftan. Bryn löken i olja i en stekpanna. Slå på paprikapulver och tomatpuré och bryn lite till så smakerna kommer fram.
Ner i grytan med det hela och vispa ur pannan med lite vatten som också går ner i grytan med övriga ingredienser. Låt nu grytan koka upp och sedan puttra på mellanvärme i ca 1,5 h.
Köttet ska vara på väg mot mört men fortfarande hålla ihop. Tillsätt då potatis och morötter skurna i sockerbitsstora bitar. Koka vidare tills kötet är riktigt mört och grönsakerna helt mjuka. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera grytan med ett gott bröd.
fredag 27 november 2009
Och vinnarna är..
Stort Grattis säger jag till:
Emma
Andreas
Karin
Camilla
Emma Nilsson
Priserna kommer med posten från Heinz och ni har fortfarande chans att vinna minikylskåpet.
Jag skulle dessutom vilja ge ett hedersomnämnande till Birgitta för hennes spännande franska lökgratin. Tyvärr innehöll recepet för många tecken, men jag kommer att laga receptet och blogga om det i helgen. Tack allihop för ert deltagande och välkomna att tävla igen. Redan i morgon börjar nästa tävling..
Emma
Andreas
Karin
Camilla
Emma Nilsson
Priserna kommer med posten från Heinz och ni har fortfarande chans att vinna minikylskåpet.
Jag skulle dessutom vilja ge ett hedersomnämnande till Birgitta för hennes spännande franska lökgratin. Tyvärr innehöll recepet för många tecken, men jag kommer att laga receptet och blogga om det i helgen. Tack allihop för ert deltagande och välkomna att tävla igen. Redan i morgon börjar nästa tävling..
onsdag 25 november 2009
Ost och frid i juletid
Friscusrapport
Nu har Bravo Friscus varit en kompis på vårt frukostbord en lång tid. Vi har äpplevarianten som favorit. Och om jag ska vara ärlig har jag inte varit riktigt förkyld en enda gång ännu. Jag hade för en tid sedan feber och ont i huvudet några dagar men någon riktig förkylning bröt inte ut. Så vi fortsäter med vår juice då och då. Det vill säga om vi får tag på den, flera gånger har den nämligen varit slut i affären..
måndag 23 november 2009
TÄVLING! KOM IGEN NU :)
Heinz fyller 140 år i år och det vill vi fira genom att utlysa en tävling i bästa Heinz-anda. Hitta bara på ett recept, gärna ett där någon Heinzprodukt ingår, men det är inte nödvändigt. Receptet får inte innehålla mer än 140 tecken!
Högsta vinsten är ett Minikylskåp fyllt med Heinzprodukter! Men du kan även vinna jubileumsflaskor och jubileumsburkar. Jag kommer att dra hela fem stycken vinnare av flaskor och burkar. Heinz sam lar även in recept på Twitter , märk recepten med#H140.
Låter detta spännande? Posta då ditt recept i kommentarsfältet nedan senast onsdagen den 25 november klockan 20.00.
Vinnaren av Minikylskåpet utses av Heinz medan övriga vinnare har mig som enväldig domare.
Låt fantasin flöda! Och du, glöm inte mailadress i ditt inlägg.
Lycka till!
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD OCH VINNARNA KOMMER ATT PRESENTERAS INOM KORT!!
söndag 22 november 2009
Mjölkchokladpannacotta med glöggmarinerade bär
Det här blev en riktig höjdardessert. När bären marinerat färdigt är det bara att sila ifrån glöggen och dricka upp den. En trevlig dessert till glöggfesten.
Pannacottan (4 port)
4 dl vispgrädde
150 g Marabou Mjölkchoklad
2 gelatinblad
Pannacottan (4 port)
4 dl vispgrädde
150 g Marabou Mjölkchoklad
2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädden. Tillsätt chokladen bruten i bitar. Rör med visp tills chokladen smält så den inte fastnar i botten. Tillsätt gelatinbladen. Slå upp i fyra portionsglas/skålar. Låt stå i kylen några timmar.
Glöggmarinerade bär
3 dl frysta hallon+blåbär
1-2 dl Grytthyttan Skogsglögg (nr 96460)
Lägg de frysta bären i en skål. Slå på glöggen. Marinera några timmar framme på köksbänken.
lördag 21 november 2009
Frukost på stan - Bagels Café Hbg
Det här stället har stans godaste bagels, så är det bara. Jag fullkomligt älskar deras chili-cheddar bagel med salami och soltorkad tomat. Kaffet till smakar också bra. Det som sätter ner betyget är den totalt otrendiga lokalen. Men samtidigt är miljön lite charmig.
Nåja, strunt samma. För er som aldrig vistas "söder om Trädgårdsgatan" går stället ändå fetbort. Synd för er säger jag då. Bagels Café hittar du norrut på Södergatan.
Glittrig Xider
Gott bröd funnet!
Detta är ett halvt av bageriets Levain. Det har vi tre personer ätit istället för middag dag ett.
Till frukost dag två och sedan även till lunch dag två.
Visserligen har jag hört talas om det här bageriet en tid men jag hänger ju inte i Lund så ofta tyvärr. Det gör däremot min man. Fem dagar i veckan för att vara exakt. Och jag har önskat, önskat, önskat mig bröd från detta bageri. Han försökte då, en gång, men kön var för lång.
Men nu har Togge kommit igång och nu blir det bröd från S:t Jakobs Stenugnsbageri nästan varje dag! Och vi slåss om det! Hela familjen. Äntligen har vi funnit brödlycka även i Skåne.
Bageriet har adress: Klostergatan 10 i Lund
Höstmat
Jag var alldeles vanvettigt sugen på glacerade majrovor, precis som Pia gjorde. Karrén var framplockad ur frysen och sen...fanns det inga majrovor på Willys! Alla andra rotfrukter fanns i parti och minut men inte en enda liten majrova.
Men skam den som ger sig. Istället fick det bli ugnsrostade rotfrukter med sirap och äpple.
Karrén gned jag in med färsk ingefära, saltade och pepprade och stekte sedan i ugn på vanligt sätt. Kanongott blev det, trots att jag suktade efter majrovor..
Tips: Polkabetor är kanon att ugnsbaka eftersom de smakar lika gott som rödbeta men inte färgar allting i sin väg lilarött.
Så här gjorde jag:
3 polkabetor
3 persiljerötter
3 rödlökar
3 kålrabbi
3 små röda äpplen(Ingrid Marie)
Skala och skär frukterna i bitar. Förlåt, skala dock INTE äpplena utan ta bara bort kärnhuset. Ringla lite olivolja över samt smörklickar. Ringla dessutom ett par skedar sirap över. Baka i ugn tills de fått fin färg och är mjuka. Salt före servering med flingsalt.
Till detta gjorde jag även en sås:
Jag vispade ur karrépannan med 1 dl vin och ½ dl vatten. Tillsatte sedan 1 dl svartvinbärssaft, 1 msk kikkoman soja samt ett par deciliter grädde. Kokade ihop och severade till karrén och rotfrukterna.
måndag 16 november 2009
Gåsagille på Åhus Gästgivaregård
Jag är inte förjust i Svartsoppa men jag tyckte det var länge sedan sist så jag chansade. Den var inte så kul tyvärr och kråset smakade noll och ingenting. Tyvärr.
Confit på gåslåret med hemlagad rödkål och gåsasky. Jag skulle kunna äta minst tre portioner. Guuuud så gott!
Och sen bröstet med gräddsås, äpple och brysselkål. Lycka!
Och sen bröstet med gräddsås, äpple och brysselkål. Lycka!
På det stora hela var jag mer än nöjd med denna fyrarätters gåsmiddag. Det var ruskigt länge sedan jag åt gås och jag har verkligen längtat. Snålt med salt var nog det enda minuset och så förätterna som inte var så där jättegoda.
Men lååååret. Det låret får mig att glömma vad som helst.
Men lååååret. Det låret får mig att glömma vad som helst.
söndag 15 november 2009
Frukost på stan - Café Chateau Foret
Det var ett tag sedan men bättre sent än aldrig. Bilden blev inte bra tyvärr och gör inte den fina frukosten rättvisa.
Chateau Foret är ett trevligt ställe. Och de har gott bröd. Dock inte det brödet jag efterfrågar. Godast den här frukosten var det mörka surdegsbrödet. Jag blev lite besviken först, för att vi fick så lite bröd till allt pålägg. Men sedan blev jag glad över det eftersom jag annars inte hade orkat äta upp den vansinnigt goda kanelsnurran.
Däremot får detta café ett stort minus för kaffet. Löfbergs Lila är inte ok i Helsingborg. Inte ens som presskaffe. Sorry.
Jordärtskocka+soppa
Det här är världens enklaste soppa. Jag tycker att den blir godare när man blandar med potatis. Nu slog det mig att jag säger världens enklaste om en massa saker. Men det struntar jag i. Det här är ändå världens enklaste soppa. Och dessutom god.
400 g jordärtskocka
200 g potatis
1 schalottenlök
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl vispgrädde
salt, peppar
Skala rotsakerna och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i vattnet+ buljongen. Mixa, tillsätt grädde. Koka upp, smaka av. That´s it!
onsdag 11 november 2009
fredag 6 november 2009
Älskade Sjömagasinet
Den från Kalix smakade bäst
En hälleflundra att dö för
Under torsken gömde sig en oxsvansragu som var underbar . Men vart tog lardon vägen?
Besviken blev jag bara på desserten. Rosmarindrömmar smakade för mig ingefära och skar sig mot den alltför syrliga havtornssorbeten. Resten fick med beröm godkänt flera gånger om. Och osten..en explosion i gommen både bildligt och bokstavligt. Den vill jag smaka igen.
Förra helgen hade jag och maken en magisk kväll på Sjömagasinet i Göteborg. Vi åt fantastiskt god vällagad mat och blev så mätta så vi nästan inte visste hur vi skulle orka ta oss tillbaka till hotellet efteråt. Smakar det så kostar det. Det är inte billigt att äta där men det är värt vartenda öre. Detta var menyn för kvällen:
Kalix och Vänernlöjrom serveras på klassiskt vis
***
Pocherad hälleflundra med rökt räksmör, blåmusslor och pepparrotsroyale
***
Stekt Lardolindad torskrygg serveras med Madeira- och tryffelsås, oxsvansragu, halstrad anklever samt potatispuré
***
Ubriaco di Recioto
***
Chokladfondant med havtornssorbet och rosmarindrömmar
Grebbestads Lager
***
Bourgogne, Pernand-Vergelesses 1 :er Cru Sous Frétille 2006 Deux Montille
***
Pomerol, Château Moulinet-Lasserre 150 cl 2005 Jean-Marie Garde
***
Toscana, Gloria Sangiovese 2004 Mondo del Vino
***
Port, Tawny S. Leonardo 20 Years Old Màrio Braga-Herdeiros
Kalix och Vänernlöjrom serveras på klassiskt vis
***
Pocherad hälleflundra med rökt räksmör, blåmusslor och pepparrotsroyale
***
Stekt Lardolindad torskrygg serveras med Madeira- och tryffelsås, oxsvansragu, halstrad anklever samt potatispuré
***
Ubriaco di Recioto
***
Chokladfondant med havtornssorbet och rosmarindrömmar
Grebbestads Lager
***
Bourgogne, Pernand-Vergelesses 1 :er Cru Sous Frétille 2006 Deux Montille
***
Pomerol, Château Moulinet-Lasserre 150 cl 2005 Jean-Marie Garde
***
Toscana, Gloria Sangiovese 2004 Mondo del Vino
***
Port, Tawny S. Leonardo 20 Years Old Màrio Braga-Herdeiros
Besviken blev jag bara på desserten. Rosmarindrömmar smakade för mig ingefära och skar sig mot den alltför syrliga havtornssorbeten. Resten fick med beröm godkänt flera gånger om. Och osten..en explosion i gommen både bildligt och bokstavligt. Den vill jag smaka igen.
onsdag 4 november 2009
Jag härmas
Men det är bara för att jag tyckte att ordkollagen från Wordle blev så vackra och vill att fler ska prova.
tisdag 3 november 2009
Hjortronpassion
Det är gott med svenska bär. Men det är också gott med tropisk frukt. Då kan man kombinera. Denna kompott serverade jag till pannacotta men kan tänka mig är god till glass ockå.
Passionerad hjortronkompott
1 paket frysta hjortron
0,75 dl rårörsocker
1/4 vaniljstång
3 passionsfrukter
Sjud upp de tinade hjortronen tillsammans med sockret och vaniljen. Låt puttra en stund. Låt svalna. Blanda med köttet från tre stycken passionsfrukter. Ställ i kyl till serveringen.
Passionerad hjortronkompott
1 paket frysta hjortron
0,75 dl rårörsocker
1/4 vaniljstång
3 passionsfrukter
Sjud upp de tinade hjortronen tillsammans med sockret och vaniljen. Låt puttra en stund. Låt svalna. Blanda med köttet från tre stycken passionsfrukter. Ställ i kyl till serveringen.
Mojo Picón
Den här såsen svängde jag ihop till tapas förra veckan och blev omedelbart förälskad. Så förälskad att jag svängde ihop den idag igen. Såsen är megagod till Patatas Bravas och Papas Arrugadas och dessutom superenkel. Enda kruxet är att man måste köpa en burk Zeta Peperoni Grigliati för att kunna göra den och så behövs mixer. Idag åt vi den till färsbiffar och klyftpotatis.
Min Mojo Picón
½ burk Zeta Peperoni Grigliati (dvs 100 g)
1 msk tomatpuré
1 tsk vittvinsvinäger
½-1 tsk chiliflagor
1 varv på pepparkvarnen
1 liten nypa salt
1 msk olivolja
2 msk neutral olja
½ liten vitlökskyfta
Mixa allt med mixerstav. Klart.
Min Mojo Picón
½ burk Zeta Peperoni Grigliati (dvs 100 g)
1 msk tomatpuré
1 tsk vittvinsvinäger
½-1 tsk chiliflagor
1 varv på pepparkvarnen
1 liten nypa salt
1 msk olivolja
2 msk neutral olja
½ liten vitlökskyfta
Mixa allt med mixerstav. Klart.
måndag 19 oktober 2009
Knorr Fond "Du Chef"
Låt mig säga så här: Ja, den smakar faktiskt nästan som hemgjord. Men, den tar mer plats i kylen än fond på flaska och buljongtärning. Den är dessutom inget för den som vill undvika salt. Så, jag kommer jag nog att variera mig.
Men ändå, tänk så många produkter som säljs utan e-nummer helt plötsligt. Fast vänta nu..Xantangummi? Är det inte det samma som E 415? Och är inte fruktkärnmjöl E 410? Nåja, vi slipper i alla fall glutamat. Tack för det! Tillägg: Aj då, upptäckte nyss att den innehåller maltodextrin. Så länge varade den glädjen :)
Läs mer om produkten och få tips här.
Tapas
Vild av glädje
onsdag 7 oktober 2009
Hur går det med Friscuslivet?
Jo, jag tänkte bara rapportera lite om hur det gått sedan jag började testa Bravo Friscus. Och peppar, peppar så har jag varit ovanligt frisk. Åtminstone har jag hållt mig fri från förkylningar och det var ju min målsättning. Så vi får väl se om det håller i sig.
Chocolatte Hbg Tastecasting
Igår var det alltså dags för Tastecasting hos Chocolatte i Helsingborg där jag bor. Vi blev väl omhändertagna av kvällens värdinna som även är delägare i företaget.
Bilderna är urdåliga såklart. Tagna med mobilkamera. Jag hann inte hem före men det får gå ändå.
Mycket choklad finns det i butiken. Vi fick bland annat smaka en ekologisk choklad av märket Montezuma´s som jag gillade jättemycket. Den fanns med smak av havssalt, chili samt chili/lime. Där gillade jag bägge de sistnämnda. Sedan fanns även en ljus choklad av samma märke med 54% kakaohalt. Jättegod!
Bilderna är urdåliga såklart. Tagna med mobilkamera. Jag hann inte hem före men det får gå ändå.
Mycket choklad finns det i butiken. Vi fick bland annat smaka en ekologisk choklad av märket Montezuma´s som jag gillade jättemycket. Den fanns med smak av havssalt, chili samt chili/lime. Där gillade jag bägge de sistnämnda. Sedan fanns även en ljus choklad av samma märke med 54% kakaohalt. Jättegod!
En stund snöade jag in på Italiensk lakrits. Perfekt när man inte ska äta så mycket sött. Godast var ren lakrits med anis.
Pralinerna kommer från Jamart i Bryssel. Finaste choklad med endast naturliga smakämnen. Vi fick provsmaka en hallonganache som smakade utmärkt till en kopp espresso. Mauros kaffe imponerar dock inte på mig. Vi fick även provsmaka en hel del produkter från Olof Victors. Visserligen inget nytt under solen för mig förutom deras glass. Vi fick smaka nougat, mjölkchoklad och mango. Jag tyckte om både nougat och choklad men..hm..mjölkchoklad var nog godast. Med hem följde två förpackningar; en tahitivanilj och en blåbär. Jag tackar härmed för inbjudan samt för en mycket trevlig kväll.
Pralinerna kommer från Jamart i Bryssel. Finaste choklad med endast naturliga smakämnen. Vi fick provsmaka en hallonganache som smakade utmärkt till en kopp espresso. Mauros kaffe imponerar dock inte på mig. Vi fick även provsmaka en hel del produkter från Olof Victors. Visserligen inget nytt under solen för mig förutom deras glass. Vi fick smaka nougat, mjölkchoklad och mango. Jag tyckte om både nougat och choklad men..hm..mjölkchoklad var nog godast. Med hem följde två förpackningar; en tahitivanilj och en blåbär. Jag tackar härmed för inbjudan samt för en mycket trevlig kväll.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)