lördag 1 december 2007

Minikroppkakor

Små godbitar. Lite pilliga att göra men passar bra på en plocktallrik eller som snapas.

Minikroppkakor, ca 14 st
Deg:
250 g potatis
1 äggula
0,5 dl mjöl
en nypa salt

Skala och koka potatisen, pressa den och låt den bli helt kall. Blanda i övriga ingredienser och gör en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp medan du gör fyllningen.

Fyllning:
Ca 80 g rökt fläsk utan svål eller kant
0,5 juläpple, Ingrid Marie
0,5 rödlök i samma storlek som äpplet
6 kryddpepparkorn

Skär fläsket i små, små tärningar och stek det. Hacka löken, skala och tärna äpplet smått. När fläsket börjar släppa ifrån sig sitt fett är det dags att tillsätta äpple och lök. Låt löken bli mjuk. Krossa kryddpepparen och rör ner i fräset. Låt svalna.

Forma en rulle av degen, använd ordentligt med mjöl på bordet. Dela degen i 14 bitar.Tryck en gropp med mjölad tumme i varje degbit. Lägg i fyllningen. Knip ihop degen runt fyllningen. Glöm inte mer mjöl om det kladdar. Rulla söta kroppkakor. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i alla 14 kropparna. När de flyter upp till ytan, sänk värmen och låt koka 5 min. Ta upp och låt dem rinna av. Stek dem gyllene i smör vid serveringen.

Inga kommentarer: